Bakan Güler: “Antalya da binaların yüzde 80 ine Güneş Enerjisi koyduğunuz zaman 10 tane Kayseri’nin elektriği üretiliyor”. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye de Enerji Kaynaklarının Yeterince Kullanılamadığını Belirterek, "Antalya da Binaların Yüzde 80 ine Güneş Enerjisi Koyduğunuz Zaman 10 Tane Kayseri nin Elektriği Üretiliyor.  Biz Bunlardan Şu Ana Kadar Faydalanmadık" Dedi.  Haber Yayın Tarihi: 23.10.2008 14:02

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye de enerji kaynaklarının yeterince kullanılamadığını belirterek, "Antalya da binaların yüzde 80 ine güneş enerjisi koyduğunuz zaman 10 tane Kayseri nin elektriği üretiliyor. Biz bunlardan şu ana kadar faydalanmadık" dedi.

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) nda düzenlenen Enver Motor Hareketi programına katılan Bakan Güler, Türkiye nin yeni enerji kaynaklarını kullanması halinde hem enerjide dışa bağımlılığın azalacağını hem de ucuz enerjinin üretilebileceğini söyledi. Türkiye nin su, güneş ve rüzgar haritalarını çıkartıp iletim hatları ve trafoları kurduklarını, ayrıca 10 yıla kadar da üretim garantisi sunduklarını belirten Bakan Güler, sanayicileri bu alanlarda yatırım yapmaya davet etti.

 

Tüm Türkiye de olduğu gibi Bursa da da güneş enerjisi, rüzgar ve su enerjisi konularında harita çıkarttıklarını aktaran Bakan Güler, "Artık nerde ne var, ne kadar var biliyoruz. Bursa da 25 e yakın maden ve mineral var. Burada hem heyelan bölgeleri, jeotermal kaynakları, kömürü, ne kadar rezerv var hepsini biliyoruz. İsteyen bu bilgileri alıp çalışabilir. Kömürde 2.4 milyar ton yeni kömür sahası bulduk. 40 milyar dolarlık bir kaynak bu. Bunlar da elektrik üretmekte kullanılabilir. Jeotermalde daha önce 20 bin metre sondaj miktarı vardı şimdi 1 milyon metreye çıkarttık. Daha da artacak. Daha derinlere inen çalışmalar yapılacak" dedi.

 

"BOŞA AKAN BİN 600 IRMAĞI ELEKTRİK ÜRETMEK İÇİN KULLANACAĞIZ"

 

Türkiye nin Jeoteral Potansiyelini Ekonomiye Kazandırma Programı hakkında bilgi veren Bakan Güler, şöyle devam etti: "Bunu başarırsak, her yıl 5 milyar dolar kazanma imkanımız var. Çok zengin bölgelerden biri de Bursa. Sondaj makinaları üreten 19 firma var Türkiye de. Bunların daha derinlere inmesi için bu firmaları destekliyoruz. Daha derinlere inan sondaj makinelari yapmamızda yarar var. Boşa akan suları, yenilenebilir enerji yasası ile bin 600 ırmağı elekrik üretmek için kullanacağız. 3-5 evin elektriğini üretecek kadar küçük bir türbün ürettik. Bir otomobilin bagajında bile taşımak mümkün. Daha büyükleri de var. Su boşa akıyordu. Şimdi bunları devreye sokuyoruz. Bu çok önemli bir çalışma. Bunun Bursa da rahatlıkla üretilebileceğini biliyoruz."

 

Türkiye nin rüzgar haritasını da çıkardıklarını vurgulayan Güler, 6 metre/saniyenin üzerine çıkan rüzgardan para kazanmanın mümkün olduğunu kaydetti. Güler, Türkiye nin bu anlamda çok zengin olduğunu dili getirdi. Güler, şöyle devam etti: "Bursa bu anlamda çok iyi durumda. Denize bile kurmak mümkün. Biz tesbit ettiğimiz tüm bölgelere iletim hatlarını koyduk, trafoları hazırladık. İstediğiniz yere tesisinizi kurabilirsiniz. Türkiye, bu anlamda 35 Avrupa ülkesinde sonuncuydu. Bir depar attık 12. olduk. Hedefimiz 1 ya da 2. olmak. 2020 yılındaki hedefimiz 20 bin megabayt enerji üretmek. 20 milyar dolarlık bir piyasa bu. Otomotivle rekabet edecek bir sektör. Türkiye nin rüzgar potansiyeli 48 bin megabayt."

 

"ELEKTRİK PAHALI DİYECEĞİNİZE KENDİ ELEKTRİĞİNİZİ ÜRETİN"

 

Yeni bir kanun çıkardıklarını ve 500 kilovata kadar yapılacak üretimlerin serbest olduğunu aktaran Güler, "500 kilovata kadar siz izin almadan kendiniz tesis kurup üretim yapabilirsiniz. 150 dairelik bir siteye kadar ister rüzgar, ister su, ister güneş enerjisinden yararlanın. Enerji ihtiyacınızı karşılayın. Böyle bir yasa çıkarttık. Türkiye de elektrik üreten şirket sayısı 30 civarındaydı. Şimdi 3 bine çıkarttık. Elektrik pahalı diye şikayet edeceğinize kendi elektriğinizi üretin. Bazı bahaneleri ortadan kaldırıyoruz."

 

Güneş enerjisi konusunda da güneş haritaları çıkardıklarına değinen Bakan Güler, metrekareye yıllık ne kadar güneş enerjisi düştüğünü tespit ettiklerini ifade etti. Karadeniz e düşen güneş miktarının Almanya dan çok daha fazla olmasına rağmen Almanların bu bu enerjiden yararlandığını, ancak Türkiye nin çok daha güçlü bölgelerde yararlanmadığının altını çizen Güler, çok büyük bir kayıp içerisinde olunduğunu kaydetti. Bakan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bunumla ilgili de hatlarımızı çektik, trafolarımızı koyduk. Nereye tesis kuracağınız belli. Antalya da binaların yüzde 80 ine güneş enerjisi koyduğunuz zaman 10 tane Kayseri nin elektriği üretiliyor. Biz bunlardan şu ana kadar faydalanmadık. Bir güneş pili var, bir de termal olanlar var. Güneş pillerini çatılara koyuyorsunuz. 23 Avro luk bir pil, 43 Watt üretiyor. Bunu siz daha ucuza üretebilirsiniz. Bunu burada üretin. Biz güneş değerlerini koyduk, hesaplarını yaptık, iletim hatlarını da koyduk, teşviği de verdik, örneğini de gösteriyoruz, bundan sonrası size kalmış. Bu bakımdan bu güneş meselesinin üzerinde durmanızda yarar var."

 

"KRİZ DÖNEMİNDE BU YATIRIMLARLA TÜRKİYE YE AVANTAJ SAĞLAYALIM"

 

Türkiye de en önemli sorunlardan biri olan sokak lambalarının aydınlatılmasında da bunun kullanılabileceğini vurgulayan Bakan Güler, "Kabloya gerek yok. Direğe pili koyun gündüz enerjisini alsın, gece kullansın. Bunun fiyatları giderek düşüyor. Bursa da çok iyi mühendisler, çok iyi insan gücü var. Biz de size hukuki altyapıyı hazırlardık, piyasa hazır, 10 yıl alım garantisi veriyoruz. Krizin kendini hissettirdiği şu dönemde bu çalışmalara ağırlık verip, Türkiye için bir avantaj sağlamamız mümkün. Fabrikalarınıza bu şekilde enerji sağlayın. Kendi enerjinizi üretin. Bunu Zorlu, Vestel de yapıyor" şeklinde konuştu.

 

Bakan Güler, ev ve fabrikalarda ısı kayıpları ya da benzeri olumsuzlukların termal kameralarda tespit edilip çözüme kavuşturulması konusunda da bir bilinç oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

 

Güler, evlerde kullanılan elektrikli makinaların da çok dikkatle alınması gerektiğini belirterek, şu uyarıda bulundu: "Ucuz diye alınan buzdolabı, çamaşır makinesi ucuz olmuyor. Çok yakıyor. Biz şimdi bir yasa çıkarıyoruz. Bunların üretimine izin vermeyeceğiz. 2 seneleri kaldı"

 

Türkiye nin, Avrupa nın en pahalı elektriği ve doğalgazını kullandığı eleştirilerine de tepki gösteren Güler, AB nin ilk yarı yıl rakamları ile Türkiye nin zamlardan sonraki rakamlarını karşılaştırdığını ve Türkiye de enerjinin hala bir çok Avrupa ülkesinden daha ucuz olduğunu gördüğünü sözlerine ekledi.

Güneş Pili uygulamaları
Güneş Pili uygulamaları
Güneşten elektrik üretimi
Güneşten elektrik üretimi
Güneş Pilleri
Güneş Pilleri
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR