Yerli enerji teknolojileri için Ar-Ge toplantısı yapıldı

 

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ev sahipliği yaptı

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nda enerji sektöründe yerlileşmeyi teşvik etmek ve bu adım için yapılacaklar hakkında bir yol haritası oluşturma amacı ile ``Enerji Sektöründe Ar-Ge`` başlıklı bir oturum gerçekleştirildi.

 

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, Enerji Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Doğanbey Akgül, BOREN Başkanı Şükrü Özsoy, TEMSAN Genel Müdürü Hilmi Baştürk, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Bilim Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uskurt, Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Çalık Genel Müdür Osman Saim Koç, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun yanında enerji özel sektörün diğer önemli isimleri de hazır bulundu.

 

Petrotürk`te Aylin Bilekli ve Yaprak Aktaş imzalı olarak yayınlanan habere göre Enerji Bakanı Taner Yıldız toplantının açılışı sırasında,  toplantının Enerji Bakanlığı himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliği ile gerçekleştirildiğini bilgisini verdi.

 

Bakan Yıldız Türkiye`nin her geçen gün büyüyüp geliştiğini ve yaşanan bu değişimin enerji sektöründeki ihtiyaçları tetiklediğini ifade ederken, hükümetlerinin geçen 10.5 yıllık süre içinde enerji sektöründe ithal edilen yapının giderilmesiyle alakalı olarak yerli ve yenilenebilir kaynaklarının harekete geçirildiğini kaydetti.

 

Bakan Yıldız şunları kaydetti; ``İthal ettiğimiz kaynakların, giderilmesine dönük yapılan çalışmalar, yatırım çalışmalarıyla alakalı bir ithalata dönüşmemesi lazım. Gerek rüzgarla, gerek güneşle, HES’ler ile termik santraller ve nükleerle alakalı çalışmalar ithalatı önleyeceğiz diye bunların yine ithal kaynaklardan yatırımlarının yapılmaması gerekiyor.``

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise konuşmasında gerçekleştirilen toplantının gündeminin tamamen enerji olduğunu kaydederken sözlerini şu şekilde sürdürdü; ``Enerji konusunda üç önemli başlık belirledik. Bunlardan bir tanesi; yerli enerji kaynaklarımızı, enerji ihtiyacında daha çok kullanmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji ihtiyacı içerisindeki payını arttırmak, yüzde 30’lar seviyesine kadar çıkarmak. Bir başkası; enerji ihtiyacını karşılarken kullandığınız teknolojilerin kendi teknolojilerimiz olmasına özen göstermek ve enerjiyi kullanırken verimli bir şekilde kullanmak. Bunun teknolojilerini geliştirmek. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu bu konularda çok önemli kararlar aldı.``

www.yesilekonomi.com

17.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR