Greenpeace Kanada yı "kurban" seçti …

Çevreci Greenpeace Örgütü, Kanada nın Alberta eyaletindeki petrol bölgesinde eylem üstüne eylem yapıyor.

 

Alberta nın Fort McMurray kentindeki Shell e ait Albian petrol kumu yataklarına 16 Eylül de eylem düzenleyen Greenpeace üyeleri, kendilerini buradaki ağır iş makinalarına zincirle bağlamışlardı.

 

Bu eylemden 2 hafta sonra 30 Eylül de yine Alberta da bu kez Suncor Energy ye ait açık maden yataklarına giren Greenpeace n 20 eylemci üyesi polis tarafından gözaltına alınmıştı.

 

Aradan 1 hafta bile geçmeden yine 20 kişiyle Alberta petrol yatakları bölgesine giren Greenpeace üyeleri, bu eylemde Shell e ait ağır petrolü inceltme tesislerini seçtiler.

 

Kanada ile birlikte Fransa, Brezilya ve Avustralya dan gelen 23 eylemciden 3 ü polis tarafından gözaltına alındı.

 

Bölgedeki 20 eylemcinin, katran kumlarının işlenmesinin çevre suçu olduğuna ilişkin protestoları ise sürüyor.

 

Kendilerini, tesislerin yüksek bacasındaki kuleye zincirle bağlayan eylemcilerin sözcüsü Melina Laboucan-Massimo, "Bu kadar para temiz ve yenilenebilir enerji için harcansa, dünya gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir duruma gelecek. Mesajımız alınıncaya dek eylemlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

 

Shell en yapılan açıklamada ise, bölgede çevreye zarar veren bir çalışmaları olmadığı, tüm üretimin yasa ve kurallara uygun yapıldığı belirtilerek, "Buna bu toplumun ihtiyacı var. Biz sorumluluklarımızın bilincindeyiz" denildi.

www.cnnturk.com / 04 Ekim 2009

-.-

KANADA Hakkında

Kanada, eski adı ile Kanada Dominyonu, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyindeki ülkedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan, merkezi olmayan, anayasal monarşi ile yönetilen, 1867 de Konfederasyon yasası ile kurulan bir federasyondur.

 

Kanada nın başkenti Ottawa dır. Eski bir Fransız ve İngiliz kolonisi olan Kanada, hem Frankofon, hem de İngiliz Milletler Topluluğuna bağlıdır. Ülke alan bakımından dünyanın en geniş ikinci ülkesidir.

 

Kanada çağdaş ve teknolojik olarak ilerlemiş bir ülkedir ve fosil yakıt kaynakları, nükleer enerji üretimi ve hidro - elektrik güç üretim imkânları ile enerji bakımından genelde kendine yeterlidir. Ekonomisi geleneksel olarak yüksek miktarlardaki doğal kaynaklarına dayalıdır. Her ne kadar çağdaş Kanada ekonomisi çeşitlenmişse de doğal kaynakların kullanımı halen çoğu bölgesel ekonominin önemli bir parçasıdır.

 

Güney komşusu Amerika Birleşik Devletleri nin onda biri nüfusu ile, Kanada nın ekonomik gücünün de onda biri olması beklenirken; gerçekte bu oranı genellikle aşar.

tr.wikipedia.org/wiki

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR