CSUN güneş panelinde verimlilik rekoru kırdı

Seul Enerji ile birlikte İstanbul Tuzla’da Türkiye’nin ilk güneş hücresi ve en büyük güneş paneli fabrikasını kuran China Sunergy (Csun), yeni nesil yüksek verimli monokristal hücrelerinin dönüşüm verimliliğinin %20.26 seviyesine ulaşarak rekor kırdığını açıkladı.

 

Şirket bu rekorunu Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi enstitüsü olan Fraunhofer Güneş Enerji Sistemleri Enstitüsünde tescil ettirdi.

 

CSUN’ın Waratah ve QSAR hücre teknolojisinin birleşiminden meydana gelen yeni tasarım yapısı, normal güneş hücrelerini kullanarak yüksek dönüşüm verimliliğine ulaşıyor. Yeni rekor olan %20.26, Fraunhofer ISE tarafından tescil edilerek, Çin Devletinin 2013 Temmuz ayında açıkladığı sekiz hedeften birisi olan %20 verimliliği geçme hedefini Csun tamamlamış oldu.

 

Csun’ın geliştirdiği yüksek verimli monokristal hücreler, hem fiyat avantajı sağlarken, daha az yer kapladığı için de özellikle çatı kurulumları için uygun. China Sunergy, yeni tamamlanan ArGe merkezinde yıllık 70 MW’lık yüksek verimli monokristal hücre için ArGe üretim hattı ve bu hücrelerin kullanılacağı yıllık 15 MW’lık panel ArGe üretim hattı kurdu. Csun, bu yüksek verimli ürünler için mevcut fabrikalarında 2013 sonunda seri üretime geçecek. Csun’ın Türkiye dahil olmak üzere dünya çapında yıllık 1.200 MW panel kapasiteli üretim tesisleri mevcut.

 

China Sunergy’nin Teknoloji Genel Müdürü Dr. Jianhua Zhao: “Amacı yüksek verimli ve düşük maliyetli kristal silikon hücre geliştirmek ve ticari hale getirmek olan Çin Devleti’nin 863 kodlu programı dahilinde üstün ve stratejik güneş enerjisi teknolojileri geliştirmeye kararlıyız. Yüksek verimlilik rekoru kırdığımızdan dolayı gururluyuz ve bu teknolojimizi daha büyük ölçekli ticari uygulamalara dönüştürme hedefindeyiz. Başarımız ArGe ekibimizin titizlikle ve yoğun bir şekilde çalıştığını doğruluyor. Güneş enerjisinin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için aynı kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

 

Csun Eurasia Enerji Yatırım A.Ş. CEO’su Egemen Seymen ise yaptığı açıklamada olarak “Csun olarak teknolojimizle ve yüksek verimli ürünlerimizle öne çıkıyoruz. ArGe faaliyetlerine çok önemli yatırımlar yapmaktayız. İstanbul Tuzla’daki Türkiye’nin ilk güneş hücresi tesisimiz sadece bizim değil, ülkemizin de gözbebeği. Csun, Çin’in güneş enerjisi teknolojileri geliştirilmesi programına öncülük ediyor ve sahip olduğumuz bilgi birikimini aktararak, Türkiye’nin fotovoltaik teknolojileri geliştirilmesinde ülkemize katkıda bulunmaktan ve bu alanda uzman yetiştirmekten dolayı gururluyuz.” sözlerini ifade etti.

www.enerjigunlugu.net

06 Eylül 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR