Doğu, Büyük Güneş Enerjisi Potansiyeline Sahip

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi`nin yaptığı araştırmada, Türkiye`de özellikle Doğu`nun güneş enerjisinden elektrik üretimi için büyük potansiyele sahip olmasına rağmen yatırımların çok az olduğu tespit edildi.

 

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Yatırım Destek Ofisi tarafından yapılan araştırmada, Türkiye`de özellikle Doğu`nun güneş enerjisinden elektrik üretimi için büyük potansiyele sahip olmasına rağmen, yatırımların çok az olduğu belirlendi.

 

Yatırım Destek Ofisi`nin yaptığı araştırmada, güneş enerjisi yoğun olan ajansın kapsadığı Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde güneş enerjisi yatırımlarının sınırlı olduğu tespit edildi.

 

Bölgede yatırımların artması, güneş enerjisinin daha fazla kullanılması için çeşit kamu kurum ve özel sektör temsilcileri ile yatırımcılara yönelik, KUDAKA`nın salonunda "Güneş Enerjisi Yatırımları" konulu toplantı düzenlendi.

 

Bölge illerinde güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili ciddi bir potansiyelin bulunduğu ancak bölgede güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili girişimlerin son derece sınırlı olduğu belirlenen araştırmanın sonuçları, katılımcılarla paylaşıldı.

 

Yenilenebilir enerji kaynakları uzmanı Hakan Balcı, burada yaptığı konuşmada, güneşin ilk defa milattan önce 700`lü yüzyıllarda kullanıldığını belirterek, eski Yunanlıların gemilerine yoğunlaştırılmış güneş panellerini düşman gemilerini yakmak için kullandığını söyledi.

 

Güneş elektriğini ise 19. yüzyılda bir Fransız bilim adamının geliştirdiğini, 1904`te Mısır`da ilk üretim tesisinin kurulduğunu anımsatan Balcı, "Güneş enerjisinden elektrik üretip, suyu tarım alanlarına gönderiyorlar. Ondan sonra 1970`lerden sonra güneş enerjisi o zamanki veriler düşük olduğu için yeniden ele alınıp, özellikle Almanya`da geliştirilmeye başlanıyor" diye konuştu.

 

Son yıllarda Türkiye`de de gelişmelerin kaydedildiğini ifade eden Balcı, şunları kaydetti:

 

"Avrupa`nın güneş enerjisi potansiyelinde kurulu gücü 50 bin 300 MW 2011 yılı itibarıyla. Bu 63 bin MW`ya çıkmıştır. Sadece bunun 12 bin MW`tı geçen yıl Almanya tarafından kurulmuştu. Bu bizim 2009 ile 2013 yılı arasında yani son dört yılda kurduğumuz bütün enerji elekrik sistemlerinin yüzde 70 fazlasıdır. Yani bizim kurduğumuz rüzgar, hidroelektrik santrali, güneş, kömür, termik santral aklınıza ne geliyorsa hepsinin toplamı 7 bin MW`tır. Sadece Almanya`nın 2012 yılında güneşten aldığı elektrik yatırımı 12 bin MW`tır. Türkiye`nin resmi kurulu gücü 2-3 MW arasındadır. Bizim Türkiye`de en bilinçsiz diyebileceğimiz alan Karadeniz`dir. Ama Karadeniz`e baktığınız zaman Kuzey Avrupa ile kıyaslandığında oranın 1,5 kat yüksekliği fazladır. Yani en kötü yerimiz bile Avrupa`ya göre 1,5 kat daha iyidir."

 

Almanya`nın 36 bin 700 MW güneş enerjisinden elektrik ürettiğini vurgulayan Balcı, "Bizde ise 3 MW. Türkiye`nin güneş enerjisi potasiyeli yaklaşık 380 milyar kilowatt saattir. Bu da şu anda bizim Türkiye`de ürettiğimiz tüm enerjinin 1,5 katıdır. Şu anda ürettiğimiz 240 milyar kilowatt saattir. Güneşle yapmış olsak 380 milyar, yani 1,5 katıdır. Güneş enerjisi için hiçbir zaman bişey ödemeyeceksiniz" dedi.

 

Güneşleme sürelerini de değerlendiren Balcı, şöyle devam etti:

 

"Türkiye`nin güneşi, İspanya`nın yüzde 30-35 üstündedir. Yani Avrupa`nın en iyi bölgesinden dahi iyiyiz. Erzurum güneşlenme süresi 8 saattir. Bu da Türkiye ortalamasından iyidir. Erzurum, Antalya`dan iyi bir örnektir, Adana`dan iyidir. Güney, sahil bölgeleri herkes tarafından güneşin çok olduğunu düşünülür. Onunla alakası yoktur. Güneş oralarda çok yüksek ısıda gelir. O yüksek ısıyı insan gibi düşünün, elektronlarla üretirsiniz. Nasıl olsa yüksek düzeyde insanların çalışma gücü düşer, onların da çalışma gücü düşer. Yüksek ısılarda ürettiğiniz elektrik azalır. Ama Antalya`nın Torosları uygundur. Türkiye`de en iyi, en yoğun yer Van`dır. Erzurum`un güneşlenme ortalaması olarak Türkiye`den yüksektir. Avrupa ile kıyaslarsak da yılık ortalama derece Avrupa ile hemen hemen aynıdır." Erzurum (AA)

www.haberler.com

17.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR