Çin: ``Bu yıl Almanya`yı geçeceğiz``

Çin`in güneş elektriği kurulu gücünün 2013`te 10 GW`ın üzerinde artacağı iddia edildi.

 

Çin`in 2013`te, güneş elektriği kurulu güç artışında halihazırda bu alanın lider ülkesi olan Almanya`yı geçeceği iddia edildi.

 

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Xiaoqiang, 2013 Davos Yaz toplantıları kapsamındaki bir toplantıda yaptığı konuşmada bu yıl ülkesinin güneş elektriğindeki kurulu gücünün 10 GW`ın üzerinde artacağını söyledi.

 

Zhang bu başarıda Çin yönetiminin, yerli güneş paneli sektöründeki aşırı kapasite sorununun üstesinden gelmek için, iç pazarı büyütmeye yönelik olarak aldığı önlemlerin etkili olacağına da vurgu yaptı.

 

Konuşmasında Çin`in 2013-2015 yılları arasında güneş elektriğinde her yıl 10 GW`lık artış hedeflediğini ve 2015`te 35 GW`lık kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Zhang ayrıca diğer yenilenebilir enerji yatırımlarında da yatırımların hızla arttığını söyledi.

 

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı özellikle ülkede hızla büyüyen rüzgar enerjisi sektörünün, 2012 yılında elektrik üretiminde nükleer enerji santrallerini geçtiği bilgisini verdi.

 

Çin`in resmi verilerine göre 31 Aralık 2012 itibari ile ülkede 6.5 GW kurulu gücünde güneş elektriği sistemi devrede iken, büyük hidroelektrik santralleri dahil olmak üzere yenilenebilir enerji santralleri ülkenin elektrik üretiminin yüzde 20`sini karşılıyorlar. 2012 yılında ülkede yenilenebilir enerji alanında ise 400 milyar yüenlik (65.3 milyar dolar) yatırım gerçekleşmişti.

www.yesilekonomi.com

12.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR