Yenilenebilir Enerji için Suriye`nin Temel Planı

Suriye elektriğinin yaklaşık yüzde 90’ını fuel-oil ve doğal gaz yakıtlı termik santrallerden karşılıyor ve ülkenin artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji formlarını kullanmaya bakıyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi, yakıt kaynağı olarak biyokütle ile ilgili çeşitli projeler, inpowergenworldwide’de bahsedildi.

 

Suriye Orta Doğu ülkelerine ait olan 145 güçlü Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) grubunun bir üyesidir. Suriye şu anda dâhil olduğu projeler örneğin hükümete bağlı anaokullarına güneş panelleriyle enerji sistemine geçme, bunun dışında 130MW oluşturmak için 2 rüzgâr türbini üzerinde çalışılan Şam’da Al Mwassat Hastanesi dâhil olmak üzere özel ve kamu binalarında güneş enerjili su ısıtıcıları, bu yenilenebilir enerji projelerinin bazıları yaklaşık 80 kWh sağlamak için kırsal alanlarda fotovoltaik güneş panelleri monte edildi. Suriye, Danimarka Vestas rüzgâr enerji şirketi, Hindistan ve Pakistan ile ortak yenilenebilir enerji projelerinde yer almaktadır. Alman şirketi GTZ gibi uluslararası şirketlerle işbirliği içindedirler.

 

Suriye de Yenilenebilir Enerji Merkezi ve Kahire merkezli Enerji Bölge Merkezi beraber çalışmasıyla iklim değişikliğine yanıt olarak enerji tedariki için bir " ortak platform " arıyor.

 

Merkeze göre, Suriye`nin yeni temel " yenilenebilir enerji " planı 2030’da faaliyete geçecek. Bu sürenin sonundaki geçici hedefler şunlardır:

 

Rüzgâr Enerjisi : 1000-1500 MW

Biokütle Yapı : 250 MW

PV Yapı : 250 MW

Güneş Isısı (yıllık) : 1 MTOE

 

Suriye Ulusal Enerji Araştırma Konseyi, ülkenin enerji bakanlığı ile $ 8 milyon maliyetli 5 yıllık proje planları yapmışlardır. Bu, küçük bir miktar olmasına rağmen, yine de yenilenebilir enerji alanında bir başlangıç. İki rüzgâr santrali Al Sukhna ve El Hijana kentleri yakınında inşa edilecek ve Vestas (Danimarka) ile ortak bir proje hayata geçirilecek.

 

Suriye`de çoğu endüstriyel yapılar hala devletin elinde olsa da, ülkenin mevcut lideri Beşar Esad tarafından oluşturulan özelleştirmeler ve ülkede bir ekonomik atmoster meydana geliyor. Bunu zaten tek başına iki düzineden fazla güneş enerjili su ısıtıcısı üreticisi oluşturmaktadır.

(Kaynak : Internet)

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR