Yerli Yatırım İmalat Teşvik TSE Belgesi Takdim Töreni

TSE, Hidroelektrik Santrallerinde (HES) kullanılan türbin, hidrojeneratör ve kontrol sistemlerinin belgelendirilmesi için “TSE K 195 Sayılı Belgelendirme Kriteri” hazırladı. Bu kapsamda TSE’den “TSE K 195 sayılı Belgelendirme Kriteri”ne göre belge alan ilk kuruluş TEMSAN oldu.

 

Teşekkülümüz` de düzenlenen belge törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı konuşmada öncelikle yerli üretimin yapılması ve yerli kaynakların kullanılmasının desteklenmesi ve bunların sertifikalandırılmasıyla ilgili yapmış olduğu çalışmalar için TSE’yi tebrik etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, amaçlarının, şuana kadar ancak yüzde 40`lar civarında değerlendiren su kaynaklarının elektriğe dönüştürülmesiyle alakalı yapıyı en az 2 katına çıkartmak olduğunu belirtti. Yıldız, "Bu yaklaşık 16 bin megavatlar civarında ve burada üretilecek 10 yıl içerisinde 16 milyar dolarlık bir kalem var. Bunların hepsini yurt dışından alabiliriz, her birini yurt içinde imal ediyor olabiliriz. Bize düşen ikinci şıktır" dedi.

 

Yıldız, TEMSAN`ın hidroelektrik santrallerde yerli imalat teşviki için Tse`den ürün belgesi alması dolayısıyla genel müdürlükte düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yerli üretim kaynaklarının desteklenmesiyle ilgili sertifikalandırma çalışmaları içinTse`ye teşekkür etti.

 

Türkiye`nin kaynaklarının ülkede üretilecek ekipmanlarla kullanılmasının sağlanmasına yönelik bir gayret olduğunu vurgulayan Yıldız, petrol fiyatlarının siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan nedenlerle artıyor olmasının yerli kaynaklarla yapılan çalışmaları daha da önemli hale getirdiğini söyledi.

 

Yıldız, yerli kaynakların öneminin yalnızca petrol fiyatları artarken değil, strateji belirlerken de anlaşılması gerektiğini dile getirdi.

 

Türkiye`nin bir yandan ithal ettiği ham petrol ve doğal gaz gibi kaynakları, bir yandan da kömür gibi yerli, su gibi yenilenebilir kaynakları kullandığını ifade eden Yıldız, üretilen elektriğin serbest piyasada satılamaması halinde yatırımcıdan, elektrik üreticisinden belli fiyatlarla 10 yıllık sürede alabildiklerini anlattı. Yıldız, elektriğin TSE tarafından sertifikalandırılmış yerli imalatla üretilmesi halinde bunu daha yüksek fiyatla almayı taahhüt ettiklerini söyledi.

 

Bakan Yıldız, "Bizim asıl amacımız yerli üretimlerimizi artırmak ve şu ana kadar ancak yüzde 40`lar civarında değerlendiren su kaynaklarımızın elektriğe dönüştürülmesiyle alakalı yapıyı en az 2 katına çıkartmaktır. Bu yaklaşık 16 bin megavatlar civarında ve burada üretilecek 10 yıl içerisinde 16 milyar dolarlık bir kalem var. Bunların hepsini yurt dışından alabiliriz, her birini yurt içinde imal ediyor olabiliriz. Bize düşen ikinci şıktır ve Türk mühendisleriyle, çalışanlarımızla beraber, TEMSAN`ın mühendisleri, teknisyenleri, teknikerleri ve bütün işçi kardeşlerimle yürütülecek olan çalışmalardır" diye konuştu.

 

Yerli kaynakların teşvik edilmesinin bazı yerlerde yadırgandığını dile getiren Yıldız, çünkü ithal etmenin çok kolay olduğunu, ancak kolaycılığa talip olmadıklarını söyledi. Yıldız, Türkiye`nin mutlaka bu üretimi yapabiliyor olması gerektiğini ifade etti.

 

TEMSAN`ın performansını da değerlendiren Yıldız, "TEMSAN performansıyla her zaman eleştiri konusu olmuştur. Bunu açıkça söylemem lazım. Bulunduğu bu noktadan mutlaka bu pazarlarla beraber bu zinciri kırabiliyor olmamız lazım. O yüzden Diyarbakır`daki üretim tesislerimizin de atıl kapasitesinin mutlaka artırılması ve buradaki tesislerle iyi bir noktaya ulaştırılması gerekmekte" dedi.

 

Tüm bu çalışmaları çevreye rağmen değil, çevreyle yapacaklarını vurgulayan Yıldız, HES projelerinin zaman zaman eleştirildiğini belirtti. Yıldız, "Tabirimi mazur görün müteahitlerimizden hoyratça bir çalışmayla beraber yeşili katleden ve onu hiçe sayan bir çalışma varsa o çalışmanın yanında bulunmayacağız. Bunu açıkça ifade ediyorum. Bizler gerek suya gerekse oradaki bitki örtüsüne gerekse canlı varlıklara karşı her zaman duyarlı olacağız ve bunu enerji projelerinde de göstereceğiz" şeklinde konuştu.

 

Yıldız, Yatağan termik santralinde baca gazı analizlerinin izin vermediği zamanlarda üretimin düşürüldüğüne işaret ederek, yerli kaynaklardan elektrik üretilirken çevreyi kirletmeyecek önlemlerin de alındığına değindi.

 

Bakan Yıldız, 2023 yılına kadar HES, güneş, rüzgar, jeotermal gibi kaynakları çevreyle birlikte geliştireceklerini belirtti.

 

Santral için üretilecek yerli ekipmanların istihdamı da ciddi oranda olumlu şekilde etkileyeceğini vurgulayan Yıldız, TSE`nin çalışmalarının da bu hedefe ulaşmada önemli katkıları olacağını kaydetti.

www.temsan.gov.tr

11 Eylül 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR