Yeni yaklaşım güneş hücrelerinin verimliliğini artıracak!

York ve St Andrews üniversitelerinin önderliğindeki uluslararası bir ekip, güneş pillerinin verimliliğini artırmak için yeni bir yöntem geliştirdi.

 

Yeni yaklaşım ile elektrik üretimini maksimize etmek için ince filmlerde daha fazla ışık yakalama şansı yükseliyor.

 

Işık spektrumu açısından avantajlar sunan yöntem, yarı-kristaller olarak bilinen malzemelerin kullanımı ile hazırlandı.

 

"Güneşten yayılan ışık çok daha verimli kullanılacak!"

Düzenli kafesler gibi periyodik yapılar halinde olması gereken tasarım araçları yeni yapıların sorunlu özelliklerinden biri. Bu sorunu çözmek için, araştırmacılar periyodik yapıların sağladığı yüksek kontrol düzeyi ile yarı-kristalleri (a quasi-random) zengin mekansal frekanslar ile birleştiren yarı-rastgele olarak adlandırılan yeni bir yapı yarattı.

 

St Andrews Üniversitesi Fizik ve Astronomi bölümünde yer alan Emiliano Martins: "Yayılan ışığın kontrolü çok önemi ve yaptığımız tasarım ile spektrumların yarı-rastgele yapı ile çok daha verimli bir şekilde kontrolü mümkün" dedi.

 

Araştırma ekibinden olan York Üniversitesi Fizik Bölümü profesörlerinden Prof.Dr Krauss: "Güneş pilleri gibi önemli bir alan için nanofotonik tasarım fikirleri uygulamak, yenilenebilir enerji üretiminin rekabet gücünün artırılması için gereklidir" açıklamasında bulundu. (Kaynak: Science Daily)

www.enerjipostasi.com / Özel Haber

19 Kasım 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR