Belediyenin Rüzgar Türbini Talebi Cevap Bekliyor

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Terkos Barajı çevresinde kurmayı planladığı Rüzgar Enerjisi Santrali, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) onay alabilmiş değil. Büyük Şehir Belediyesinin başvuru yapalı bir yıl geçmesine karşılık EPDK’dan hala bir yanıt gelmedi. Bu durum karşısında belediye 30 rüzgar türbiniyle 45 MW elektrik üretmeyi planladığı santral projesini askıya almak zorunda kaldı. Belediye, santralin inşasına 2008 yılı başında başlayıp 2010 yılında tamamlamayı hedefliyordu.

 

İSKİ Terkos Osmangazi Terfi Merkezi’nin enerji gereksinimini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı düşünen Büyükşehir Belediyesi bölgeye rüzgar türbinleri kurmaya karar verdi. Belediye şirketlerinden İstanbul Elektrik AŞ. tarafından kurulacak santral için 2004 yılından itibaren İSKİ ile işbirliği içinde çalışarak gerekli ölçümleri yapıtı. Ölçümlerin değerlendirilmesi neticesinde bölgede 100 MW güce sahip rüzgar enerji kapasitesinin bulunduğu tespit edildi. Hazırlanan proje kapsamında ilk aşamada her biri 1,5 MW olan 30 adet rüzgar türbini ile 45 MW kurulu gücünde bir santral planlandı. Büyükşehir Belediyesi, 1 Kasım 2007’de EPDK’ya 45 MW’lık üretim kapasitesinde rüzgar santrali kurabilmek için lisans başvurusu yaptı. Ancak başvurunun ardından bir yıl geçmesine rağmen olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadılar.

 

Yaşanabilecek olası elektrik kesintilerinde  su kesintilerine son verecek olan ve İstanbul’a denizden içme suyu kazandırması planlanan dönüştürme tesisinin de elektriğine sağlayacak olan rüzgar enerjisi santralinin 30 rüzgar tribününden oluşması planlanıyordu.

13 Aralık 2008 

www.ALTERNATURK.org

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR