İzmir’in güneşi boşuna parlıyor

Ekonomik ve doğa dostu güneş enerjisi sistemlerinden, yılın büyük bir bölümünde güneş alan İzmir’de yeterince yararlanılamaması büyük kayıp yaratıyor.

 

İzmir Kalkınma Ajansı’nın kentin beş önceliği arasında belirlediği güneş enerjisi sistemleri İzmir’de kentin potansiyeli ile ters orantılı. Yılın çok önemli bir bölümünü güneş altında geçirmesine rağmen, sözkonusu sistemden yararlanma oranı çok düşük olan İzmir’de satışa paralel olarak üretim de çok kısıtlı.

 

Yüzde 50 kapasite

İzmir’de güneşle su ısıtma tesislerinin imalatını yapan tek firma olan Egesan’ın Satış ve Pazarlama Sorumlusu Erhan Sönmez, yüzde 50 kapasite ile çalıştıklarını belirtti. Enerji kaynaklarının günden güne azaldığı ve enerjide dışa bağımlılığın arttığı bu dönemde güneşten yararlanmanın şart olduğunu kaydeden Sönmez, İzmir ve çevresinde büyük potansiyelin yeterince kullanılamadığına işaret ederek, bu sistemlerin bilinirlik oranının da düşük olduğunu belirtti.

 

BİNALAR UYMUYOR

Sönmez, yapıların çatılarına kurulan güneş enerji sistemlerinin İzmir’deki binalarla uygunluk göstermediğine işaret ederek, “Binaların yapısından kaynaklı bu sistemlere yeterince rağbet olmuyor. Buna karşılık müstakil evlerin yoğun olduğu bölgelerde ve ilçelerde kullanımın daha yaygın olduğunu görüyoruz” dedi.

 

ÇÖZÜM DE ÜRETTİ

Türkiye’de ilk olarak basınçlı sistemleri ürettiklerini aktaran Sönmez, “Bu sayede bahçeden 5’inci ve 7’inci katlara kadar suyu çıkarabiliyoruz. Şebekeyle aynı tazyikte su verme imkanı ile binaların tepesine kuramadığımız sistemleri bahçeye kurma şansı elde ediyoruz” diye konuştu.

 

Ebrulu doğaltaş plaket de oldu

İZMİRLİ kadın girişimci Saadet Erciyas’ın ebru sanatı uygulanmış doğaltaşlarla oluşturduğu plaketler büyük ilgi görüyor. Ekibindeki kadın sanatçıların Denizli travertenine, Antalya’nın limestone taşına ve Muğla’nın, Afyon’un beyaz mermerine ebru sanatını uyguladıklarını anlatan Erciyas, geleneksel el sanatının uygulandığı ürünlerinin tercih edilmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.

En çok lale deseni tercih ediliyor.

 

İzmir’in önde gelen kuruluşlarınca tercih edilen ürünlerinin Brezilya’dan Yunanistan’a, Hollanda’dan Kore’ye, Belarus’tan Macaristan’a pek çok yabancı temsilci, diplomat ve bürokrata hediye edildiğini anlatan Saadet Erciyas, çalışmalarında ağırlıkla Türk ebrucularına özgü çiçek desenlerini uyguladığını ve en çok da lale deseninin tercih edildiğini söyledi.

DHA / 22.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR