Alman Enerji Şirketi Kayseri`ye Rüzgar Enerjisi Santrali Kuracak

Almanya`da güneş, rüzgar ve bioenerji üzerine yatırım yapan BW enerji şirketi, Kayseri`nin Yahyalı ilçesinde 60 megavatlık rüzgar enerji santrali kuracak.

 

Almanya`nın Heiden şehri Belediye Başkanı Heiner Buss, BW Enerji Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Josef Busch ve BW Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, Kayseri Valisi Orhan Düzgün`ü ziyaret etti.

 

Düzgün, burada yaptığı konuşmada, rüzgar ve güneş enerjisi alanında yapılan her türlü yatırımı takdirle karşıladığını belirterek, "Rüzgar enerjisi çevre dostu ve uzun yıllar kaynağı tükenmeyecek. Ayrıca tamamen yerli kaynakların kullanılıyor olması nedeniyle ülkelerarası herhangi bir siyasi krizden de etkilenmeyecek" dedi.

 

Rüzgar ve güneş enerji santrallerinin kurulduğu bölgelerde tarımsal faaliyetlerin de rahatlıkla yürütülebildiğine dikkati çeken Düzgün, bu nedenle rüzgar ve güneşin önümüzdeki yüzyılın en önemli enerji kaynağı olacağını söyledi.

 

Türkiye ile Almanya arasında yıllardır devam eden ekonomik ve kültürel işbirliği olduğuna dikkati çeken Düzgün, Kayseri`ye de böyle bir alanda yatırım yapılıyor olmasını önemsediklerini ifade etti.

 

Alman enerji şirketi BW Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin de BW enerjinin 15 yıldır rüzgar, güneş ve bioenerji alanlarında çok ciddi çalışmaları olduğunu bildirdi.

 

Firmanın birçok ülkede yatırımları bulunmasına rağmen sadece Türkiye`ye ortaklık verdiğini dile getiren Eresin, "Almanya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek için Kayseri`de rüzgar enerjisi alanında yaklaşık 80 milyon avroluk yatırım yapacağız. Yahyalı ilçesine her biri 3,3 megavat enerji üretme kapasitesine sahip 18 rüzgar tribünü kuracağız. Santralin toplam gücü 60 megavat olacak. Yatırımlarımızı 1,5 yıl içinde tamamlayarak enerji üretimine başlayacağız" şeklinde konuştu.

 

Belediye Başkanı Heiner Buss ise iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha rahat bir ortamda yürütülebilmesi için Türkiye`nin biran önce AB`ye girmesini istediklerini belirtti.

 

Konuşmaların ardından Vali Düzgün, belediye başkanı Buss`a plaket verdi. Kayseri (AA)

www.haberler.com

27.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR