Güneş paneli sektöründe büyüme ve karlılık geri döndü

 

Artan güneş paneli talebi üreticilerin gelirlerinin artmasını sağlıyor

 

Güneş paneli firmalarının artan satışlarına rağmen gelirlerindeki azalma eğiliminin değişmekte olduğu tespit edildi.

 

Araştırma kuruluşu IHS tarafından yapılan bir çalışmaya göre 2013`ün ikinci çeyreğinde güneş paneli üreticilerinin sevkiyatları bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 oranında yükselirken, çeyrek dönemlik gelir bakımından ise 2011`in aynı döneminden sonraki en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Kuruluşun verilerine göre 2013`in ilk çeyreğinde küresel ölçekte 7.1 GW`lık güneş paneli sevkiyatı gerçekleşirken, bu rakam ikinci çeyrekte ise 8.5 GW seviyesine yükseldi. Bu gelişme panel üreticilerinin bu dönemlere ait gelirlerinin ise 6.2 milyar dolardan 7.2 milyar dolara yükselmesini sağladı.

 

Çalışma hakkında bir açıklama yapan IHS güneş enerjisi bölümü, baş analisti Stefan de Haan 2013 ikinci çeyreği için daha önce 7 milyar dolarlık gelir öngörüsünde bulunduklarını hatırlatırken, gelişmenin kendi öngörülerinin de üzerinde olmak ile birlikte 2011`in son çeyreğinden sonraki en yüksek çeyrek dönemlik gelir olduğuna da vurgu yaptı.

 

Sektördeki aşırı üretim kapasitesi, hızla gerileyen sistem fiyatları ve zorlu rekabet koşulları özellikle son üç yıllık dönemde güneş paneli üreticilerinin artan satışlarına rağmen gelirlerinin gerilemesine neden oluyordu.

 

Kuruluşun verilerine göre panel üreticileri yılın ilk yarısında toplam 17,930 MW gücünde güneş paneli sevkiyatı gerçekleştirirken, satışların 7,830 MW`lık kısmı ise en büyük 10 üretici tarafından gerçekleştirildi.

 

Çinli panel üreticisi Yingli Solar`ın sevkiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29.9 oranında artış göstererek 1,450 MW`a ulaşırken, şirket bu dönemde yüzde 8.1`e ulaşan pazar payı ile sektördeki lider konumunu korudu. Diğer bir Çinli üretici Trina Solar gerçekleştirdiği 1,040 MW`lık sevkiyat ile yüzde 5.8, ABD`li First Solar ise 900 MW`lık sevkiyat ile yüzde 5`lik pazar paylarına sahip olarak sıralamanın ikinci ve üçüncü sırasında yer aldı.

 

Aynı dönemde diğer Çinli üreticiler Jinko Solar ise pazar payını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9`dan yüzde 3.7`ye yükseltirken, Renesolar ise satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre üç kat artırdı ve 2014 yılı için sipariş almaya başladı.

 

Japonya hükümetinin güneş enerjisi üretimine getirdiği teşvikler Japon firmaların sevkiyatlarının ve pazar paylarının da önemli oranda artmasını sağladı. Ülkenin pazar lideri Sharp`ın küresel ölçekteki pazar payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7`den yüzde 4.5`e yükselirken, Kyocera`nın ise 2012`in ilk yarısında yüzde 2.1 olan payının yüzde 3.6 olarak gerçekleşmesini sağladı.  Japon pazarında üçüncü konumda olan Solar Frontier ise geçen yıl 14. sırada yer aldığı küresel sıralamada bu yıl 11.sıraya gelirken aynı zamanda dönemsel gelirini yüzde 68 oranında yükseltti.

 

ABD, Arizona Merkezli ince filmli panel üreticisi First Solar`ın ise satışları artmasına rağmen pazar payı geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 5.7`lik orandan yüzde 5`e geriledi.

 

IHS`ye göre güneş paneli fiyatlarında çok hafif de olsa görülen yükseliş ikinci çeyrekteki kâr marjlarına da olumlu katkı yaptı. Bazı lider üreticiler çift haneli brüt kâr marjlarına ulaşırken, Jinko solar ise 2011`in üçüncü çeyreğinden sonra ilk defa net kâr`a ulaştı.

 

Bununla birlikte IHS`ye göre panel üreticileri üretim, sevkiyat ve gelir bakımından ulaştıkları noktayı üçüncü çeyrekte koruyacak iken, dördüncü çeyrekte ise bir miktar gelişme gösterebilecekler.

www.yesilekonomi.com

28.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR