Elektrik üretiminde özgürlük tekrar başladı

Rüzgar ve güneş elektriği yatırımlarına hız verecek yasal düzenlemeler Resmî Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Türkiye güneş ve rüzgâr enerjisi sektörü tarafından sabırsızlıkla beklenen ve Türkiye`nin yenilenebilir enerji alanındaki elektrik üretim kapasitesini önemli oranda artırmasını mümkün kılacak ``Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik`` ve ``Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ`` başlıklı yasal düzenlemeler Resmî Gazete`nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yürürlüğe giren düzenlemeler şahıs, şirket ve çeşitli toplulukların 1 MW kurulu güce kadarki rüzgâr veya güneş elektriği sistemlerine yatırım yaparak, elektrik üretim lisansına gerek duymadan ihtiyaçları olan elektriği bu kaynaktan üretmelerini fazlasını ise satmasını mümkün kılıyor.

 

30 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile lisanssız elektrik üretimi yatırımları için belirlenen 500 kW`lık kurulu güç sınırı 1 MW`a çıkarılmıştı. EPDK tarafından 7 Mayıs 2013 tarihinde elektrik dağıtım şirketlerine gönderilen bir yazıda ise bu durum hatırlatılırken, yeni duruma uygun ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasına kadar dağıtım şirketlerinin bu alandaki yeni yatırım başvurularını kabul etmemesi istenmişti.

 

Konu hakkında açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş lisanssız elektrik üretimi konusunda yürürlüğe giren mevzuatın teknik düzenlemelerini olabildiğince hızlı çıkararak, konu ile ilgilenen herkesin bu uygulamayı anlamasını ve bu alandaki büyük potansiyeli daha da artırmayı hedeflediklerini kaydetti. EPDK Başkanı Köktaş yürürlüğe giren düzenlemelerin toplu konutlar, toplu yaşam alanları, üniversiteler ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretimi sağladığının da altını çizdi.

 

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu ise düzenlemeler ile elektrik tüketimi yüksek olan sanayi tesislerinin güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri ile kendi elektrik üretimlerini yapabilmelerinin önünün açılmasının sağlandığına ve şimdiye kadar tüketici konumda olan halkın üretici konumuna geçmesini sağladığına dikkat çekti.

 

Kıroğlu açıklamasında halihazırda 250 MW kurulu gücünde lisanssız elektrik üretimi başvurusu yapıldığını hatırlatırken, şimdiye kadar yapılan 980 başvurudan 659’unun olumlu sonuçlandığı bilgisini verdi. Yalçın Kıroğlu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi sayesinde yatırım başvurularının toplam kurulu gücünün, ağırlığı güneş elektriği projeleri olmak üzere, 2013 sonuna kadar 1,000 MW, 2014 sonuna kadar ise 3,000 MW seviyesine yükseleceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.

www.yesilekonomi.com

03.10.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR