Türkiye`nin İlk "Kuraklık Yönetim Planı" Hazırlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye`nin ilk "Kuraklık Yönetim Planı"nı Konya Havzası için hazırlıyor. Havzanın uzun vadeli kuraklık riskini, kuraklık çeşitleri, şiddeti ve sektörler bazında ALTERNATİFLİ olarak tespit edecek çalışma, daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacak.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurak Dönem Yönetim ve Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanması İşi Protokolü imzalandı. Havzanın uzun vadeli kuraklık riskini, kuraklık çeşitleri, şiddeti ve sektörler bazında ALTERNATİFLİ olarak tespit edecek çalışma, daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacak.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye`de ilk kez Konya Havzası için "Kuraklık Yönetim Planı" hazırlanmasına başlandığını bildirdi. Çalışmanın maksadının Türkiye`nin 25 nehir havzasından biri olan Konya Havzası için "Kuraklık Yönetim Planı" hazırlanması olduğunu belirten Eroğlu, hazırlanacak plan ile kuraklık halinde içme-kullanma suyunun, tarımsal sulamanın, enerji üretiminin ve sucul ekonominin ne şekilde etkileneceğinin tespit edileceğini ve tedbirlerin belirleneceğini vurguladı.

 

Konya Havzası`nın Konya, Niğde, Isparta, Aksaray, Ankara, Karaman, Nevşehir, Mersin ve Antalya illerine bağlı bazı bölgeleri kapsadığını anlatan Eroğlu, havzanın geçmiş dönem ve mevcuttaki bütün kuraklıkla alakalı verilerinin toplanacağını ifade etti.

 

Projede meteorolojik, hidrolojik ve tarımsal olmak üzere üç kuraklık şeklinin esas alınacağına dikkati çeken Eroğlu, her bir çeşit için de düşük, orta ve şiddetli olmak üzere üç ayrı şiddet derecesine göre çalışma yapılacağını belirtti.

 

"Elde edilen veriler son 40 yıllık verilerle karşılaştırılacak"

Havzadaki yer altı ve yüzeysel su kaynaklarının, iklim değişikliğinin tesirleri de dikkate alınarak meydana getirilecek modellerle tespit edileceğini ifade eden Eroğlu, hazırlanacak çalışmayla ilgili şunları kaydetti:

 

"Havzadaki yüzey akışı, su derinliği, yer altı suyu seviyeleri, su miktarları ve benzeri veriler tespit edilecek. Elde edilen veriler son 40 yıllık verilerle karşılaştırılacak. Projeksiyonlar ve çalıştırılacak modeller havzanın tümünü kapsayacak şekilde 2015-2020 yılları arası dönem için yıllık, 2020-2050 yılları arası dönem için 5 yıllık periyotlarla yapılacak. Model kapsamında bölgesel iklim modelleri çalıştırılacak, model çıktılarıyla havzada sıcaklık, yağış, buharlaşma, akış projeksiyonları elde edilecek."

 

Muhtemel kuraklık ve su kıtlığının içme ve kullanma suyu, tarım, sanayi ve ekosistem olmak üzere 4 sektöre tesirinin analiz edileceğini belirten Eroğlu, "Bu kapsamda sektörel su tüketimleri tespit edilecek. Nüfus artışı, bölgesel yatırım planları ve benzeri değişiklikler dikkate alınarak 2015-2050 dönemi için sektörel su ihtiyacı ve yüksek riskli sektörler tespit edilecek. Çalışmada muhtemel kuraklığın tesirlerini azaltmak için alınacak tedbirlere ilişkin tavsiyelere de yer verilecek" ifadesini kullandı. Ankara (AA)

www.haberler.com

20.10.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR