Kübalı Uzmanlara Güneş Enerjisi Laboratuvarları Kapasite Artırımı Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Küba Dış Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde bölgeye yönelik yürütülen projelerden biri olan Güneş Enerjisi Laboratuvarları Kapasite Artırımı Programı kapsamında Kübalı uzmanlara İzmir`de Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü`nde eğitim verildi.

 

TİKA`nın koordinasyonuyla Küba`dan gelen 6 kişilik heyet, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü`nde güneş ışıl sistemler konusunda eğitimlerini tamamladı. Eğitim programının yanı sıra güneş, biokütle, rüzgar gibi yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin ve tesislerinin yerinde ziyaretleri, İzmir tanıtımı, kültürel zenginliğin sunumuna yönelik geziler ve bilgi aktarımı gerçekleştirildi. İzmir`de eğitimini tamamlayan heyet, Konya`da güneş enerjisi sistemleri üreten bir firmada incelemelerde bulunacak. Heyet, firmanın çalışma konuları olan güneş ışıl sistemler ve güneşten elektrik üretimi konularında teknik bilgilere ulaşarak, uygulamaları yerinde takip edecek.

 

Küba Soğutma ve İklimlendirme Enstitüsü`nden Daniel Claudio Morales Díaz, gördükleri ilgiden ve ortaya konan işbirliğinden dolayı memnuniyetini dile getirerek, desteklerinden dolayı Tika`ya teşekkür etti. Yenilenebilir Enerji Projesi`yle bölge uzmanlarının bu alandaki son teknolojiler ve prensipleri hususunda Türkiye`nin bilgi birikimlerinin paylaşılması, projenin bölgede yürütülmesiyle de Küba`nın enerji alanındaki dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

 

Tika, Küba`da birçok alanda faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede Küba ile yapılan işbirliği çerçevesinde Havana Üniversitesi`nde Türk Tarihi ve Kültürü Kürsüsü kurulmuştu. 2012-2013 yılı 2`nci yarısında faaliyete başlayan Türk Tarihi ve Kültürü Kürsüsü`nde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi`nden öğretim üyeleri görevlendiriliyor. Bölgede ayrıca Nohut Tohumculuğunun Islahı Projesi de Tika koordinasyonunda Cumhuriyet Üniversitesi işbirliği ile yürütülüyor. Ankara (İHA)

www.haberler.com

29.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR