Fişi prizden çekerek 1000 okul yapabiliriz

Sadece tasarruflu ampul ve tasarruflu beyaz eşya ile her hane yılda 500 liraya varan tasarruf edebiliyor.

 

Türkiye geçen yıl enerji ithalatına 60.1 milyar dolar ödedi. Yapılan hesaplamalar, 2017 yılında bu rakamın 70 milyar doları geçeceğini gösteriyor. Devlet, enerji ihtiyacını karşılamak için bir yandan santral yatırımı yaparken, diğer yandan ithalata ödenen bedel artıyor. Bu da daha az yatırım, daha az hizmet anlamına geliyor. Hükümetin destek verdiği enerji tasarruf kampanyalarıyla ise sadece küçük tedbirlerle tasarrufun artırılması hedefleniyor. Yapılan belirlemeler, elektrikli ev aletlerini kullanıp, aydınlatma yaparken, bazı alışkanlıkların değiştirilmesinin dahi yılda 4 milyar liralık tasarrufa karşılık geldiğini gösteriyor. Bir hanenin elektrik faturasını ayda en az 15-20 lira azaltacak bu tedbirler sayesinde kazanılacak 4 milyar lira ile 200 adet tam teşekküllü hastane, 1000 adet okul ve daha birçok yatırım yapılabiliyor.

 

Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Göktuğ Gür, sadece enerji tasarruflu aydınlatmaya geçişin hem tüketiciler hem de ülke ekonomileri açısından önemine dikkat çekti. Her bir hanede 15 adet aydınlatma noktası olduğu düşünüldüğünde, sadece bunların şeffaf ampul yerine enerji verimli ampullerle değiştirilmesiyle lamba başına 21 lira tasarrufun mümkün olduğunu söyleyen Gür, “Yılda lamba başına 21 lira, hane başına yıllık 315 lira tasarruf sağlanabilir. Türkiye`de ise 80 milyon şeffaf ampul tasarruflu ampul ile değiştirilirse yılda 1 milyar 6 milyon liralık tasarruf demek. Bu da Keban Barajı`nın bir yıllık üretimine eş” diye konuştu.

 

Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Nedim Sezer de evlerdeki eski teknoloji beyaz eşyanın enerji tasarruflu cihazlarla değiştirilmesinin ortalama yüzde 20 tasarruf sağlayacağını, bunun da bir hane için yıllık 200 lira tasarrufa tekabül edeceğini söyledi. Enerji tasarrufuna davet kampanyasının yüzü olan Enerji Hanım, kendisi tarafından yapılan tavsiyelere uyarak elektrik faturasını yüzde 33 azalttığını ifade etti. Enerji Hanım, “Kampanya başlamadan önce 71 TL aylık fatura ödüyordum. Tedbirleri uyguladıktan sonra faturan 47.80 TL`ye kadar düştü” dedi.

 

Tasarrufa giden küçük adımlar

> BUZDOLABI: Kapağını sık sık açıp kapamayın, uzun süre açık tutmayın. Yiyecekleri soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Derin dondurucusu altta veya üstte olanlar yan yana olanlara göre daha verimlidir.

 

> ÜTÜ: Alırken buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek olan model alın. Ütü işi bitmeden 5 dakika önce prizden çekin. Çamaşırları nemli ütüleyin, daha kolay ve kısa sürede ütülenir.

 

> SÜPÜRGE: Motor, fırça ve boru bölümünü sık sık temizleyin. Torbasını sık sık temizleyin. Torbalı yerine su hazneli olanları tercih edin.

 

> SAÇ KURUTMA: Saç kurutma makinenizi, saçınızı havlu ile iyice kuruttuktan sonra kullanın.

 

> FIRIN: Kapağını sık sık açıp kapatmayın. Pişirme süresinden birkaç dakika önce fırını kapatın. Tavada yapılabilecek işlemler için sık sık fırın kullanmayın. Cam ve seramik kap kullanırsanız sıcaklığı 15 derece düşürebilirsiniz.

 

> AYDINLATMA: Tasarruflu ampul kullanın. Gün ışığından yararlanın ve sensörlü aydınlatma kullanın.

 

> ISINMA: Çift cam ve pencere bandı kullanın. Radyatörlere ısı ölçerli vana takın.

 

> SU ISITICISI: Kullanmadığınızda fişten çekin. Kireç ve tortuyu sık sık temizleyin. İhtiyacınız kadar su ısıtın, filtreyle kullanın.

 

> TELEVİZYON: Kumanda yerine düğmesinden kapatın, hatta fişten çekin. Sesini kısık tutun.

 

> BULAŞIK-ÇAMAŞIR: Makine alırken, en az enerji tüketen ürünleri tercih edin. Tam dolu çalıştırın. Mümkünse kısa program tercih edin. Düzenli bakım yaptırın. Filtreleri sık sık kontrol ettirin.

www.turkiyegazetesi.com.tr / ekonomi

19 Ekim 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR