Rusya’nın Ukrayna’ya doğalgaz sevkıyatını kesmesi yüzünden Türkiye’de de batı hattından doğalgaz alarak elektrik üreten üç santral üretim azaltması ya da durdurma kararı aldı.

 

Elektrik kesintisi gündemde yok ...

ANKARA - Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı sorunun ardından batı hattından aldığı gaz tamamen kesilen Türkiye, doğalgaz ile çalışan üç santralda üretimi azalttı ya da durdurdu. Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Rusya’dan sadece Mavi Akım hattından gaz çekişi yapılmasının ardından Ambarlı (B), Bursa doğalgaz çevrim ve Hamitabat santrallarında üretimine dün ara verildi. Ambarlı (A) santralında de natif yakıt olarak fuel-oil’e geçildi” dedi. Hamitabat Çevrim Santralı’nda elektrik üretimi yüzde 50 oranında düşürüldü.

 

Bakan Güler: Sorun yok ...

Buna karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz çevrim içi santrallarının üretiminde bir sorun olmadığını belirtirken, “Gaz dengesine göre üretim yapılıyor, ihtiyaç yoksa su içmenize de gerek yok” dedi.

Lüleburgaz yakınlarındaki Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santralı’nda üretimin, devam eden doğalgaz krizinde bir önlem olarak düşürüldüğü belirtildi. Hamitabat Doğalgaz Çevrilm Santralı Genel Müdürü Abdülrezzak Katırcıoğlu, santralın 1200 megavat olan elektrik üretim kapasitesinin bu sabahtan itibaren doğalgaz akışının azalması nedeniyle ‘ihtiyati olarak 600 megavata düşürüldüğünü’ söyledi.

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde kurulu bulunan Enka’nın bundan etkilenmediğıini söyleyen Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı Tesis Müdürü Selim Özkan, santralda üretim kısıtlaması olmadığını belirtip, “Rusya’nın doğalgaz vanalarını kapatmasıyla ilgili bizim çektiğimiz bir sıkıntı yok. Üretimde kısıtlamaya gitmedik. Zaten Enerji Bakanlığı’ndan bize gelen kısıtlama talimatı da olmadı. Krizin kısa sürede çözüleceğini umuyorum” dedi.

Söz konusu adımla doğalgaz tüketimin azaltmanın amaçlandığını kaydeden yetkili, “Ancak bir elektrik kesintisi gündemde yok. Tüketim talebi tamamen karşılanıyor. Sistem sorunsuz olarak işliyor” şeklinde konuştu.

 

Daha fazla Azeri gazı ...

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev Türkiye ve Yunanistan’ın doğalgaz ihtiyaçlarının tümünün karşılanmasına yönelik teklif aldıklarını belirtip “Türkiye ile hükümetler arası anlaşma üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Ambarlı B santralında günlük 12 milyon kWh, Bursa doğalgaz çevrim santralında 10 milyon kWh ve Hamitabat santralında de 7.6 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştiriliyordu. Ambarlı A’da ise üretim 10.6 milyon kWh. Yetkili, hidroelektrik santrallarda üretimin bir miktar artırıldığını ifade ederek, bunun toplamının günlük 28 milyon kWh’a yükseldiğini belirtti. Türkiye genelinde elektrik tüketim miktarı yaklaşık 569 milyon kWh.

Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde 67 kadarını Rusya’dan karşılıyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna üzerinden gelen Batı hattında gazın tamamen kesildiğini belirtti. Bu kesintiyi karşılamak için Mavi Akım’dan tam kapasiteye yakın günde 45 milyon metreküp doğalgaz çekildi. Türkiye günlük 130 milyon metreküp gaz tüketiyor.

 

Çözüme yaklaşıldı ...

Bu arada Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinde çözüme yaklaşıldığı belirtiliyor. Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, “Aleksiy Miller ve Oleh Dubina dün gece örüşme yaptı. Taraflar mevcut krizden nasıl çıkılabileceği konusunu ele aldı” dedi.

09.01.2009 Radikal

- . -

Yerli enerji, yenilenebilir enerji, ALTERNATİF enerji, çevre dostu enerji, temiz enerji, öz kaynağımız GÜNEŞ ENERJİSİ, hem sonsuz hem de bedava ! Güneşten elektrik üretimi ve uygulamaları için;

www.solar-pazar.com

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR