Enerji nakil hatlarına havadan bakım onarım

Enerji iletim hatlarının bakım ve onarım çalışmaları havadan helikopter desteğiyle yapılacak.

 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş., 50 bin kilometrelik enerji iletim hatlarının helikopterle havadan kontrolü konusunda açılan ihale sonrası, kazanan firmanın iş kabulünü 8 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirdi. ABD`li Air Methods Corporation firmasının alt yüklenicisi Kaan Air, Mart ayından itibaren TEİAŞ`a ait elektrik iletim hatları üzerinde uçmaya ve elde edeceği verileri kayıt altına almaya başlayacak.

 

ARIZA İHTİMALİ RAPORLANACAK

50 bin kilometrelik 380 kV ve 154 kV enerji iletim hatları, hat yakınında uçacak helikopterlere monte edilen elektro-optik ekipmanlarla havadan kontrol edilecek. İletim hatlarındaki arızalı veya arıza olabilecek yerler tespit edilip kayıt altına alınacak. Elde edilecek veriler belirli formatta ve periyotta raporlanacak.

 

PERSONEL VE MALZEME DE TAŞIYACAK

Arıza tespit edilirse TEİAŞ`ın talep etmesi halinde yüklenici firma arıza yeri tespiti, arıza mahalline personel ve/veya malzeme nakli için 1095 gün (3 yıl) süreyle hizmet verecek.

 

Söz konusu ihalenin teknik şartnamesini de hazırlayan Ömer BAYDİLLİ, Yüksel YAVUZ, İlhami CİVELEK, Adem YURTSEVER, Hikmet ÖZDEMİR, Ersen ÇAPANGİL, Orhan DEMİRHAN’dan oluşan TEİAŞ Kabul Komisyonu, helikopterleri, elektro-optik ekipmanları ve kayıt sistemini tetkik ederken, aynı zamanda helikopterlerle bazı iletim hatları üzerinde test uçuşlarına da katıldılar.

 

CANLI BAKIM ONARIM

TEİAŞ İşletme Dairesi Başkanlığı, enerji iletim hatlarının, helikopterler kullanılarak canlı bakım onarımı çalışmalarını yapmayı da hedefliyor. Bu konudaki çalışmalar henüz eğitim aşamasında. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra, ileride gerekli yerlerde helikopter kullanılarak canlı bakım da yapılacak.

www.enerjigunlugu.net

21 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR