Sharp ABD pazarında da panel üretimini durduruyor

Şirket Mart ayından sonra yalnızca Japonya`da güneş paneli üretimine devam ediyor olacak.

 

Japon elektronik şirketi Sharp Avrupa’nın ardından ABD’deki güneş paneli üretimini de durduruyor.

 

Japonya ve dünya basınına yansıyan haberlere göre şirket mart ayının sonuna kadar ABD’nin Memphis şehrindeki fabrikasındaki güneş paneli üretimini durduracak. Şirket 2003 yılında açtığı fabrikada gerçekleştirdiği mikrodalga fırın ve yazıcı kartuşu üretimlerini ise devam ettirecek.

 

Sharp tarafından geçen ay yapılan açıklamada ise şirketin İngiltere’deki fabrikasındaki güneş paneli üretimini durduracağı duyurulmuştu.

 

Bu gelişmelerin ardından Mart ayından sonra Sharp yalnızca Japonya’nın Osaka kentindeki fabrikasında güneş paneli üretimine devam ediyor olacak.

 

Şirket güneş enerjisi santrali projeleri gerçekleştiren ABD, San Francisco merkezli Recurrent Energy şirketindeki konumu ile ABD pazarında bulunmaya devam edecek.

 

Şirketin ayrıca İtalya’nın Sicilya kentinde Enel Greenpower ve STMicroelectronics ile birlikte gerçekleştirdiği ince filmli güneş paneli fabrikasında ortaklığı bulunuyor.

 

Şirket 2012 yılında karşılaştığı yüksek zarar nedeni ile kredi kuruluşları ile 4.6 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmak için görüşmeler yapmıştı.

 

Görüşmeler sırasında Wall Street Journal ve Financial Times gibi gazeteler isimlerini açıklamadıkları kaynaklara dayandırarak, şirketin güneş enerjisi birimini yeniden yapılandıracağı, Avrupa ile ABD pazarlarından çekileceğini ve iç pazarına odaklanacağını iddia etmişler, Sharp ise bu iddiaları yanıtsız bırakmıştı.

 

Bununla birlikte Fukuşima felaketinin ardından Japon hükümetinin güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimine sağladığı önemli destekler şirketin ülkesindeki faaliyetlerine çok olumlu katkı yapmakta.

 

Pazar araştırma kuruluşu IHS’ye göre Japonya’nın Nisan ayında başlayan 2013 mali yılının ilk üç çeyreğinde 3,776 MW büyüklüğe ulaşan güneş paneli pazarında Sharp 850 MW’a yakın sevkiyat ile lider konumda bulunuyor.

 

Şirketin Nisan ayından başlayan Japon mali yılındaki ilk üç çeyrekteki zararı toplamda 545 milyar yen (5.23 milyar ABD Doları) olurken, şirket Temmuz-Eylül dönemlerini kapsayan ikinci çeyrek itibari ile ise son iki yıldaki ilk karlı dönemini geçirdi. Sharp üçüncü çeyrek sonuçlarını ise 4 Şubat tarihinde açıklayacak.

www.yesilekonomi.com

24.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR