Edirne`de Köylere Otomatik Klorlama Sistemi Kuruldu

dirne Halk Sağlığı Müdürlüğü`nün "Su Candır, Su Hayattır" projesinin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmesi üzerine Edirne`de 20 köye güneş paneliyle çalışan otomatik klor makinesi sistemi kuruldu. Proje, Trakya Kalkınma Ajansı`nın 2012-2013 yılı Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştirildi.

 

Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü İl Özel İdaresi ile ortak yürüttüğü proje kapsamında Enez İlçesinde, Işıklı, Umurbey ve Hasköy köylerine, Süloğlu İlçesinde, Sülecik Köyüne, Lalapaşa İlçesinde, Ömeroba, Sinanköy, Doğanköy, Küçünlü, Dombay ve Taşlımüsellim köylerine, İpsala İlçesinde Ahırköy, Aliçopehlivan, Turpçular ve Sarıcaali köylerine, Uzunköprü İlçesinde Çakmak, Süleymaniye, Maksutlu, Hamidiye, Harmanlı ve Alıç Köyüne sistem kuruldu.

 

Halk Sağlığı Edirne İl Müdürü Dr. Turgut Çalışkan, suyun gerekli önlemler alınmadığı taktirde hastalık etkeni taşıyıcısı olduğunu söyledi. İnsan sağlığının korunması için tüketilen suyun belirli özelliklerde olması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, "Aksi takdirde su ile bulasan tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Su ile bulaşan hastalıklarla etkin mücadelenin en önemli yollarından biri, toplum tarafından kullanılan içme ve kullanma suyunun yeterli ve sağlıklı olmasıdır. İçme ve kullanma sularının yeterli ve sürekli dezenfeksiyonu ile su ile bulaşan hastalıklar büyük ölçüde önlenebilir. Köylerde su depolarının yerleşim yerinden uzakta olması nedeniyle klor tableti kullanarak suyun dezenfeksiyonunun sağlanması mümkün olmamakta ve otomatik klorlama cihazı takılı olsa dahi olabilecek elektrik kesintilerinde otomatik klorlama cihazı devreden çıktığından yine gerekli su dezenfeksiyonu sağlanamamaktadır" dedi.

 

"HALKIMIZIN TEMİZ VE SAĞLIKLI SU KULLANMASINI AMAÇLADIK"

Bu kapsamda hazırlanan `Su Candır, Su Hayattır` projesinin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini dile getiren Çalışkan, "Projenin amacı, köy su depolarında otomatik klorlama cihazının olmadığı yerlerde halkımızın temiz ve sağlıklı su kullanmasının sağlanmasıdır. Köy yerleşim yerine uzakta olan su depolarında yenilenebilen bir enerji kaynağı olan güneş enerjisiyle çalışan otomatik klorlama cihazlarının kullanılması, suların düzenli ve etkin bir şekilde klorlanması ile su içerisinde yeterli seviyede klor bulunması, bakteriyolojik kirliliğin ortadan kaldırılması ve su ile bulaşan hastalıkların önlenmesi hedeflenmiştir" şeklinde konuştu. 

EDİRNE (İHA)

www.haberler.com

24.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR