Vakıflar enerji sektörüne giriyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü, enerji sektörüne girmeye hazırlanıyor. Genel müdürlük, Türkiye`nin birçok yerinde bulunan ve tarıma veya başka bir faaliyete uygun olmayan arazilerini, güneş enerjisi üretmek için kullanacak.

 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`nin güneş haritalarını çıkardıklarını, Vakıflar`a ait boş arazilerin, güneş enerjisi üretmek için kullanılmasının uygun olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

 

Bakanlar Kurulu`nun çalışmayı onaylaması halinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak `Vakıf Enerji` isimli bir şirket kuracaklarını belirten Ertem, şirketin de güneş enerjisi tesisi kurma çalışmalarına başlayacağını söyledi.

 

Vakıflar Kanunu`na göre, vakıflar bünyesinde kurulacak bir şirketin Bakanlar Kurulu`nun iznine tabi tutulduğunu belirten Ertem, genel müdürlük olarak "Vakıf Enerji" için çalışmalarını yaptıklarını söyledi.

 

Çalışmanın gelecek günlerde vakıflardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`a sunulacağını dile getiren Ertem, Arınç`ın da projeyi Bakanlar Kurulu`na sunacağını söyledi. Ertem, Bakanlar Kurulu`ndan çıkacak olumlu kararın ardından şirketin kurulacağını bildirdi.

 

Şirket, İzmir, Karaman, Kayseri, Eskişehir`de bulunan geniş vakıf arazileri üzerinde, güneş enerjisinden, elektrik üretmek üzere sistemi kuracak. Elde edilen enerji de satılacak.

 

Enerji alımında devlet garantisi olduğu için üretilen enerjinin satışı konusunda sıkıntı yaşamayacaklarını söyleyen Ertem, "Bakanlar Kurulu`ndan olumsuz bir karar çıkması halinde ise araziler enerji üretimi için yatırımcılara kiralanabilecek" dedi.

 

"Arazilerimiz var istifade etmiyoruz"

Vakıflar Genel Müdürlüğünün hazineden hiçbir katkı almadan, gelirlerini kendi kazanan bir kurum olduğunu vurgulayan Ertem, şunları kaydetti:

 

"Bizim yurt sathında birçok kullanılmayan, boş arazimiz var. Arazi var, yatırımcılar arazi bulamıyor, biz de arazi var değerlendiremiyoruz. Enerji son günlerin en önemli ve revaçta olan yatırımı, biz vakıfların gelirlerini arttırmak için neler yapabiliriz diye düşünürken, enerji işini yapabileceğimizi gördük. İlk etapta güneş enerjisi işi verimli. Eskişehir, İzmir, Kayseri, Karaman güneş enerjisi noktasında verimli yerler. İşletme, şirket bizim olacak, yüzde yüz sermayesi de bize ait olacak. Geliri ile de vakıf işleri yapılacak. Önemli olan bu tür yatırımların kendisini amorti etme süresi, 7-8 yılda kendisini amorti ediyor, bizim arazilerimiz var istifade etmiyoruz. Buralar tarım arazisi de değil."

 

Ertem, Vakıf Enerji şirketinin sonraki dönemlerde, petrol, rüzgar enerjisi gibi farklı alanlarda da iş yapabileceğini sözlerine ekledi.

www.timeturk.com

04.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR