Şimşek’in yatırım isteğine 5 şirket ‘varım’ dedi …

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çinli yatırımcıları Türkiye’nin büyük projelerinde yer almaya çağırdı.

 

Çin Maliye Bakanı Xie Xuan’ın resmi davetlisi olarak Pekin’i ziyaret eden Şimşek, Çin’in en büyük 3. otomotiv firması olan Dong Feng Motor (DFM) yöneticileriyle de gö-rüştü. Çin’in en büyük, dünyanın da sayılı güneş enerjisi üreticilerinden olan Yingli Solar Energy Ltd CEO Yardımcısı Wang Gang da, Türk heyetine güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde rol almak istediklerini belirtti.

TÜRKİYE BÖLGESEL ÜS
Türk heyeti, Çinli yatırımcılara, otoyollar, Çanakkale boğaz geçişi, hızlı tren projeleri, tren garları ve yat limanlarını yap-işlet-devret modeliyle yapması teklifini götürürken, Çin’den Türkiye’ye yeni yatırım kararı da iletildi. Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, Çinli yatırımcılarla ilgili şu bilgileri verdi :
* Huawei : Teknoloji şirketi. Yatırımlarını büyütüyor.
* DFM : 250 milyon dolarlık yatırımla ilk aşamada 1000 kişiyi istihdam edecek. Türkiye’de hafif ticari araç üretecek.
* China Light Resources : Madencilik şirketi. Orta Anadolu’da yatırım aşamasındalar.
* Ying Li Solar : Yenilenebilir enerji. Firma ile yatırım konularında üst düzey görüşmeler devam ediyor.
* Gnertec : Altyapı yatırımları. Türkiye’de pek çok projede yeraldı. Yeni dönemde çok daha büyük projelere girmek istiyorlar.
* China Communication and Construction Company : Altyapı yatırımcısı. Çeşitli projelerle ilgileniyor. Türkiye’de üst düzey görüşmeler devam ediyor.

www.turkiyegazetesi.com.tr / 18.09.2009

-.-

Bu projelerde yer alın!

Çinli 5 dev şirket Bakan Şimşek’e ‘Yatırıma geliyoruz’ müjdesi verdi.

Maliye Bakanı Şimşek’e Çinli enerji, bilişim ve altyapı firmalarından yatırım için teklif yağdı. Bakan Şimşek, Türkiye’nin Çinli yatırımcılar için biçilmiş kaftan olduğunu vurgularken Türk tarafı aralarında Çanakkale Boğaz Geçişi, Bursa-Osmaneli Hızlı Tren projesinin de olduğu yatırımlar için ’Gelin, yap-işlet-devret yöntemiyle bunlarda yer alın’ teklifinde bulundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında Çin’de temaslarda bulunan Türk heyeti, ülkeden eli dolu dönecek. Çinli otomotiv devi DFM’nin 250 milyon dolarlık yatırımla hafif ticari araç üreteceğini duyurmasının ardından madencilik şirketi China Light Resources, enerji şirketi Ying Li Solar, altyapı firmalarından Genertec ve CCCC de Türkiye’de yatırıma hazırlandıklarını Bakan Şimşek’e açıkladı. Türkiye’de yatırımı bulunan Huawei Telekomünikasyon da dünyadaki en büyük 2’nci Ar-Ge merkezini Türkiye’de kuracağını kaydetti.

Türk heyeti ise Çinli yatırımcılara, Çanakkale Boğaz Geçişi, Kuzey Marmara ve Ankara-İzmir otoyolu, Bursa-Osmaneli hızlı tren projesi, hızlı tren garları ve yat limanlarının da aralarında bulunduğu projeler için “Gelin, yap-işlet-devret yöntemiyle bunlarda yer alın” teklifinde bulundu. Bakan Şimşek, “Türkiye, Çinli yatırımcılar için biçilmiş kaftan” değerlendirmesini yaptı.

Intel benzetmeli teklif
Çin Maliye Bakanı Xie Xuren’in resmi davetlisi olarak Pekin’i ziyaret eden Bakan Şimşek ve beraberindeki Türk heyeti, bu ülkedeki büyük yatırımcı kuruluşlar ve fon temsilcileriyle buluşurken Çin’in kısmen rezervlerini yöneten Çin Yatırım şirketini de ziyaret etti. Maliye Bakanı Şimşek, görüşmeler sırasında ülkelerin geleceğe yatırım yaptıklarına dikkat çekerek, “Türkiye’nin yatırım anlamında çok iyi bir görünümü var. Türkiye, Çinli yatırımcılar için biçilmiş kaftan. Coğrafi konumu ve AB’ye tam üyelik durumu, Türkiye’nin önemini artırıyor” dedi. Görüşmelerde Türkiye’de yatırımı bulunan Huawei Telekomünikasyon’un kıdemli Başkan Yardımcısı Qu Wenchu de Bakan Şimşek’e, Türkiye’yi özellikle Ar-Ge yatırımlarında bölgesel üs yapacaklarını yeni dönemde dünyadaki en büyük 2. Ar-Ge merkezini Türkiye’de kuracaklarını söyledi. Bakan Şimşek de, bu tür şirketleri Türkiye’ye çekmenin önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti :

“ Bu tür yatırımlar, Türkiye için büyük kazanç olur. Firma temsilcisine İntel gibi
firmaları örnek verdim. İntel’in ABD’de yaptığı gibi, iyi bir üniversiteye gidip, ’Bizim müfredatımız bu. ÖSS’de mühendislik alanında örneğin ilk 100’e giren öğrencileri alın. Siz onlara katkıda bulunun. Üniversite masraflarını karşılayın. Bunlardan daha sonra Türkiye’de sizler de yararlanırsınız’ dedim. Gerek firmalarla, gerek Çin Yatırım Şirketi yöneticileriyle, gerekse daha sonra bir araya geldiğimiz Çin İhracat ve Kredi Sigorta A.Ş. (SINOSURE) ile çok verimli görüşmeler yaptık. Eskişehir-İstanbul hızlı tren projesine Çin Eximbank’ı ile birlikte, çok uygun koşullarla 720 milyon dolar kredi verdi. Kendilerine, ’Bundan sonra daha kapsamlı projeleri desteğinizle yapalım’ dedik. Önümüzdeki yıllarda Çin’den Türkiye’ye çok daha fazla yatırımcı gelecek. Yapısal reformları uygulamaya koyduk, Avrupa ile arayı kapatıyoruz. Türkiye, Çinli yatırımcılar için çok cazip bir ülke. ”

Türkiye Çin’le ilişkileri geliştirirse başka, geliştirmezse başka büyür
Türk-Çİn İş Konseyi Başkanı ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Çin için ’dünyaya bedel bir ülke’ değerlendirmesini yaparak, “Burada atılan her adım çok önemli bir yatırım. Türkiye, Çin’le ilişkilerini geliştirirse başka, geliştirmezse başka hızla büyüyecek. Avrupa insanı yorulmuş durumda. Türkiye belki normal yüzde 4-4.5 büyüyecek. Ama Çin’le birlikte yüzde 6-6.5 büyüyecek. Çinle ilgili bir ülke stratejisi belirlemeliyiz” dedi.

Çin’e ilk kez 1984’te geldiğini ve halen Şanghay’da 160 bin metrekare alan üzerinde bir alışveriş merkezi inşa ettiklerini hatırlatan Özyeğin, şu sıralarda Türkiye’ye en çok ticaret heyetinin Çin’den geldiğini belirtti.

Özyeğin, şöyle konuştu : “ Bu ülkeden öğreneceğimiz çok şey var. Sadece ticareti artırmak değil olay. Bu ülkede bir yere yatırım için gidiyoruz, belediye yetkilileri bizi otoyol gişesine gelmeden karşılıyor. Birçok ülke ile iş yapıyorum ama Çinliler kadar işini ciddiye alan ve söylediklerinin arkasında duran başkasını görmedim. Bu ülkede çok iş yapılır. Çin İş Konseyi’ni bölgesel hale dönüştürüyoruz. Değişik eyaletler için ayrı başkanlıklar oluşturacağız. ”

Enerjide ortak üretim yapmalıyız
Çİnlİlerle ortak iş yapma konusunda enerjinin çok önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Hüsnü Özyeğin, “Rüzgar enerjisinde Avrupa’da İskoçya’dan sonra 2’nci ülkeyiz. Çinlilerle ortak üretim yapmalıyız. Türkiye ile Çin, birbirinin risklerini almalı. Türkiye, Çin’in lojistik merkezi olabilir. Ege’de bir yerde ya da Akdeniz’de büyük bir lojistik merkezi yapabiliriz. Bu Türkiye’ye büyük prestij sağlar. Çin, Türkiye’de serbest bölge de kurabilir. Türkiye’de mutlaka bir Çin bankası kurulmalı” dedi.

Çinliler’e Türkiye’den teklif : Bu projelerde yer alın

KARAYOLU
* Kuzey Marmara Otoyolu (Boğaz geçişi dahil)
* Tekirdağ-Çanakkale
* İzmir Otoyolu (Çanakkale Boğaz Geçişi Köprüsü dahil)
* Ankara-İzmir Otoyolu
* Afyon-Antalya Otoyolu
* Sivrihisar-Bursa Otoyolu
* Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu

DEMİRYOLU
* Bursa-Osmaneli Hızlı Tren Projesi
* Burdur-Antalya Demiryolu Projesi
* Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Garı
* İstanbul Hızlı Tren Garı
* İzmir Hızlı Tren Garı
* Konya Hızlı Tren Garı
* İstanbul Lojistik Köyü (Ispartakule)
* Kocaeli Lojistik Köyü (Köseköy)
* Başkentray Projesi (Banliyö tren)

DENİZYOLU
* Karaburun, Kumkumu, Yenifoça, Trabzon, Muğla-Ören, Silivri ve Avşa Adası
* Türkeli Yat Limanları

www.haber.gazetevatan.com / 17.09.2009

-.-

ÇİN Hakkında

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Asya da bulunan bir uzakdoğu ülkesidir. Çin Halk Cumhuriyeti, nüfus sayımlarına göre dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesidir. Kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan ile çevrilidir. Başkenti Pekin dir. Çin sözcüğü sıklıkla Çin Halk Cumhuriyeti anlamında kullanılır. Halen 24 ülke ve Tayvan tarafından tanınmamaktadır. Çin in, ÇHC nden önce de yaklaşık 5000 yıl geriye uzanan bir yazılı tarihi vardır. Bununla birlikte üzerinde ideografik çizimlerin bulunduğu yaklaşık 6000 yıl öncesine ait kalıntılara ulaşılmıştır.[1] Günümüz medeniyetinin temel taşlarını oluşturan kâğıt, barut, pusula ve matbaacılık gibi pek çok buluşun kökenleri Antik Çin medeniyetine dayanmaktadır.

 

ÇHC, son yıllarda, yapmış olduğu atılımlarla ve politikalarla, dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri haline gelmeye başlamıştır. ÇHC nin bölgede ve dünyada nüfuzu, askeri alandan çok ekonomik alanda kendisini hissettirmektedir. 20 sene içerisinde ÇHC nin dünyanın en zengin ekonomisi olacağı öngörülmektedir. Dünyanın alan olarak en büyük dördüncü ülkesi olan ÇHC, yaklaşık 1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesidir. Dünya nüfusunun yaklaşık altıda biri ÇHC de yaşamaktadır.

tr.wikipedia.org/wiki

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR