KIBRISTA GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ …

 

Darısı başımıza …

 

Türkiye’de oluyor …

İnşallah bizde de olur !...

Ne mi ?...

Her eve bir elektrik santrali !

İsrail ile ABD’nin başını çektiği bir çok ülkede olduğu gibi.

Kendi elektriğimizi kendimiz üretelim !

İhtiyaç fazlasını da devlete satalım !

Hem de zamsız; sabit fiyattan !

Yanılmıyorsam, zaten bizimkilerin böyle bir sözü vardı …

Elektriğe art arda yaptıkları korkunç zamlara halkın öfkeye varan tepkisi üzerine ileriye dönük böyle bir projeleri olduğundan söz etmişlerdi.

 

Seçime katılacak siyasi partilerimize işte dört dörtlük bir propaganda malzemesi …

Halk elektrikten çok yandığı için büyük prim yapar !

İktidara gelmeleri halinde bu projeyi ilk 100 gün içinde hayata geçirebileceklerini halka duyurabilirler.

Olanaksız bir şey değil.

Türkiye’nin yardımıyla olur bu iş …

Türkiye Enerji Bakanlığı, her eve bir elektrik santrali kurulması için harekete geçti.

Hazırlanan plana göre, isteyen herkes evine güneş pili kurup, kendi ihtiyacı olan elektriği şirket kurmadan üretebilecek. Vatandaşlar, ihtiyaç fazlası elektriği de devlete satacak.

Türkiye’de bu sistem rayına oturduktan sonra buraya da el atılabilir.

 

Önceki gün “ Sabah ” gazetesinde okudum.

“ Güneş enerjisiyle evinde elektrik üret, alım garantili olarak devlete sat ” başlığı altında verilen haberde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, yaşanan enerji sıkıntısını aşmak için, “ evinde güneş enerjisiyle elektrik üret- fazlasını devlete sat ” modeline ilişkin eylem planı hazırladığı belirtildi. Buna göre, fiyat ve uygulanacak teknoloji için yasal düzenleme yapılacak, lisans başvurularına rüzgar enerjisinden sonra “ güneş enerjisi ” de eklenecek. Vatandaşlar evlerinin üzerine güneş pili koyarak 500 kilovat saate kadar ,şirket kurmadan enerji üretebilecek ve bir evin ortalama ihtiyacının 3 kilovat saat olduğu dikkate alındığında bir vatandaş güneş piliyle 40 daireli 4 apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek.

 

Darısı başımıza diyoruz ama acaba bizimkiler böyle bir yasal düzenleme yapar mı?...

İşlerine gelir mi ?...

Hazır, devletin ürettiği elektriği istedikleri fiyattan, maktu ücretiyle, gerektiğinde bilmem ne katkı payıyla ve zaman zaman fiyatını ikiye üçe katlayarak parasını, bir günlük bile olsa gecikme zammıyla çatır çatır alırken bu oluğun ağzını tıkarlar mı? Kaz gelmeyecek ki tavuğu esirgesinler !...  

 

Baksanıza, işbaşındaki hükümetin indirime gitmediği harç kalmadı ama elektrik fiyatlarına dokunmuyorlar. Seçimden sonra yeni hükümet bu alanda adım atar mı bilinmez ama, öyle görülüyor ki, elektrik vatandaşı çarpmaya devam edecek! Rüzgar, güneş gibi natif enerji kaynaklarından yararlanmamız, hele vatandaşın kendi elektriğini üretmesi ve ihtiyaç fazlasını devlete satması henüz hayal bizim için.

 

Türkiye Enerji Bakanlığı’nın “evinde güneş enerjisiyle elektrik üret - fazlasını devlete sat” modeline ilişkin eylem planı, enerji sıkıntısını aşmak için hazırlandı.

Bizim burada iktidardaki hükümete göre böyle bir sıkıntımız yok …

İhtiyacı karşılayacak ölçüde elektrik enerjisi üretiliyor.

Bu yüzden aynı hükümetin işbaşına gelmesi ya da herhangi bir iktidar değişikliği halinde, Türkiye’de eylem planı hazırlanan teknolojinin kopya edilmesi olasılığı zayıf görünüyor.

Meğer ki, ileriki yıllara dönük bir yatırım, ya da yeni hükümetin kurulması dolayısıyla vatandaşa bir jest olarak düşünülsün!

Bilbay Eminoğlu

kıbrısgazetesi.com

8 Nisan 2009

-.-

KIBRISIN GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ …

 

Schröder den KKTC ye enerji işbirliği önerisi …

 

Almanya nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, ülkesinin güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji konusunda " bir numara " olduğunu ve Alman şirketlerin sunabileceği olanaklarla güneş enerjisinin kullanılmasına yönelik Kuzey Kıbrıs la işbirliğine gidilebileceğini söyledi.

Schröder, dün temaslarını tamamlayarak Ada dan ayrılmadan önce KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kıbrıs ın güneşi bol bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Almanya da teknoloji, sizde ise güneş var. Bu ikisini birleştirerek çok güzel sonuçlar alabiliriz" dedi.

 

Tepkilerini dün de sürdüren Rum Yönetimi, Schröder i " münasebetsizlikler " yapmakla suçladı. Schröder in KKTC ziyaretine ve buradaki açıklamalarıyla ilgili Sözcü Vasilis Palmasna şunları söyledi: " Sayın Schröder son günlerde yaptığı münasebetsizliklerin dışında, en azından Kıbrıs ( Rum ) halkının Annan Planı nı reddetme konusundaki ezici çoğunluktaki kararına saygı göstermek zorundadır. "

Sefa Karahasan / Lefkoşa

milliyet.com.tr

Güneş enerjisi, güneşten elektrik üretimi, GES, Güneş Enerji Santralı uygulamalarınız için;

www.solar-santral.com  

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR