Yunanistan elektrik şebekesini özelleştiriyor…

 

Yunanistan parlamentosu, turistik adalarda enerji güvenliğini sağlamak ve yatırım çekmek amacıyla elektrik şebekesinin satışını onayladı.

 

Onaylanan kanunla yatırımcıların, Yunanistan şebeke operatörü ADMIE`de yüzde 66`ya kadar hisse alması mümkün olacak.

 

ADMIE`nin özelleştirilmesi, Yunanistan`ın AB ve IMF`ten aldığı 240 milyar Euro`luk kurtarma paketinin şartlarından biri değil. Ancak Avrupa Birliği`nin enerji yasaları, şebeke operatörlerinin enerji alanındaki diğer faaliyetlerden bağımsız, ayrı şirketler olmasını şart koşuyor.

 

Enerji Bakanı Yannis Maniatis, elektrik şebekesini adalara ve İtalya gibi komşu ülkelere genişletmek için gereken 2.5 milyar Euro yatırımı kendilerinin karşılayamayacağını söyledi.

 

Turistik Yunan adaları, ana karadaki şebekeyle bağlantıları bulunmamaları sebebiyle elektrik ihtiyaçlarını adada kurulu, petrol tüketen tesislerden karşılıyor.

 

Maniatis, `Her yıl adalarda yakmak için dizel ağır yakıtlara 1 milyar Euro harcıyoruz` dedi.

 

Yeni bağlantılarla Yunanistan, adalarda güneş ve rüzgar enerjisi de üretebilecek.

 

Muhalefet partileri ve sendikalar ise şebekenin satışına karşı çıkıyor ve bu adımın, ADMIE`nin sahibi devlet enerji şirketi PPC`nin satışının öncüsü olduğunu söylüyor. Ana muhalefet partisi Syriza, iktidara gelmeleri halinde satışı geri çevirecekleri sözü verdi.

 

Yunanistan geçtiğimiz yıl doğalgaz şebeke operatörü DEFSA`yı, 400 milyon Euro`ya azeri Socar şirketine satmayı kabul etmişti.

www.euractiv.com.tr / enerji

06 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR