Cumhurbaşkanı Gül`ün Ziyareti Öncesi Macaristan`dan Enerji İşbirliği Mesajı

 

Macaristan`ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Türk enerji piyasasının Macarlar için ilgi çekici olduğunu belirterek, "Nisan`daki ihalelerden haberdarız ancak bizim için çok kısa süre. Kasım`daki ihalelere girmeyi planlıyoruz. Türk şirketlerle ortak ihalelere de girebiliriz" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 16 Şubat`ta Macaristan`ı ziyaret edecek. Gül`ün Türk-Macar İş Forumu`nda da hitap edeceği ziyaret öncesinde Macaristan`dan enerji sektöründe işbirliği çağrısı geldi. Macaristan`ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, ziyaret öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Macar işadamlarının Türkiye`nin enerji pazarındaki değişiklikleri takip ettiğini anlatan Hovari, "Türk enerji piyasası, Macarlar için ilgi çekici" dedi.

 

Türkiye`nin büyüyen ekonomisi nedeniyle artan enerji talebinin tüm dünya ve Avrupa ülkelerinin dikkatini çektiğini belirten Hovari, "Türkiye`deki enerji sistemini yenilemek gerek. Nasıl daha fazla yenilenebilir enerjiye yer verilir, nasıl daha fazla enerji tasarrufu yapılır? Macaristan bu konuda partner olmaya gönüllü" diye konuştu.

 

Elektrik santrali ihaleleri

70`li yıllarda hidroelektrik santralleri yaptıklarını anlatan Hovari, Macar iş adamlarının Türkiye`deki enerji santrallerinin restorasyonunu yapmak istediklerini de dile getirdi.

 

Macaristan`ın ülkedeki en büyük elektrik üretim, dağıtım ve satıştan sorumlu devlet şirketi olan MVM`nin Türkiye`deki elektrik santrallerinin özelleştirme sürecini ve ihaleleri takip ettiğini vurgulayan Hovari, "Nisan`daki ihalelerden haberdarız ancak bizim için çok kısa süre. Öncelikle sistemi kurmalıyız. Kasım`daki ihalelere girmeyi planlıyoruz. Türk şirketlerle ortak ihalelere de girebiliriz" ifadesini kullandı.

 

Hovari, Macarların 1970-80li yıllarda Türkiye`de santral yaptığını hatırlattı. Bunlardan birinin Sivas`ın Kangal ilçesindeki termik santral olduğunu belirten Hovari, "Kangal Termik Santrali tamamen Macarlar tarafından yapılmıştı. Şimdi de onun yenilenmesiyle ilgileniyoruz. Yaz başında Kangal`a gidip durumu gözden geçireceğim. Ondan sonra müzakerelere gireceğiz" şeklinde konuştu.

 

Nükleerde hedef yüzde 80

Macaristan`ın enerji sektöründeki öncelikleriyle ilgili soru üzerine Hovari, en önemli konulardan birinin yalıtım olduğunun altını çizdi.

 

Yalıtım sayesine doğal gaz kullanımını yüzde 10 azalttıklarını ifade eden Hovari, ayrıca kömürün başat güçlerden biri olarak yeniden önem kazandığını, bu yüzden eski kömür madenlerini yeniden aktive edeceklerini bildirdi.

 

Hovari, en temiz enerjinin ise nükleer enerji olduğunu söyledi ve Rusya ile yapılan son anlaşmayla 10 sene içinde ülkedeki 2 reaktörün yenileneceğini ve ihtiyacın yüzde 80`inin nükleerden karşılanacağını umduklarını kaydetti.

 

"Ruslarla işbirliği yapmaya hem biz hem Türkler mecbur" şeklinde görüşlerini dile getiren diyen Hovari, Türkiye`nin İran ve Azeri gazının Avrupa`ya taşınmasındaki koridor rolüne dikkati çekerek, natif işbirliklerine de açık olduklarını söyledi.

 

Hovari ayrıca Macarsitan ve Türkiye`nin geçen yıl nükleer santral projesi eğitiminde işbirliğine gitmek istediğini anımsattı ve "Taraflar arasındaki bu süreç devam ediyor, uzmanlar görüşüyor ve bir anlaşma sağlanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

 

Bulgaristan Türkiye arasında bağlantı ihtiyacı

Macaristan`ın geçen yıl Orta Avrupa ile (enterkonnekte bir sistem kurarak) iletim ağı altyapısını kurduğunu ifade eden Hovari, "Biz Bulgaristan üzerinden Balkanlara ve Orta Avrupa`ya gaz ihracatı istiyoruz. Macaristan şu an buna hazır" dedi.

 

Hovari, Orta Avrupa`ya iletilecek gazın Bulgaristan ve Türkiye arasındaki bağlantıyla mümkün olacağını ifade ederek , "Gazın iletiminde en büyük engel Türkiye-Bulgaristan arasında bir iletim hattının olmamasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

 

Projenin Avrupa Birliği için de önemli olduğunu dile getiren Hovari, "Biz bu sistemi teşvik ediyoruz, bildiğim kadarıyla gelişmeler olumlu ve inşaat başlayacak" ifadesini kullandı.

 

Elverişli siyasi ortam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın şubat ayı ve Macar mevkidaşı Viktor Orban`ın Aralık 2013`teki karşılıklı ziyaretlerini anımsatan Hovari, "Bir yıl içinde başbakan düzeyinde karşılıklı iki ziyaret, enerji işbirliği için siyasi ortamın çok uygun olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

 

Hovari, Türk-Macar İş Forumu sayesinde Türk işadamlarının ülkesindeki fırsatları daha iyi tanıyacağını da sözlerine ekledi.

 

Gül`ün ziyareti

Gül, mevkidaşı Janos Ader`in daveti üzerine 16-18 Şubat 2014 tarihleri arasında Macaristan`a resmi ziyaret düzenleyecek. Türkiye`den Macaristan`a 8 yıl aradan sonra yapılan ilk cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaret sırasında, Türk-Macar İş Forumu da organize edilecek. MÜSİAD`ın düzenlediği foruma Macaristan`ın talebi üzerine aralarında kömür, doğalgaz, hidro elektrik ve güneş üzerine çalışan enerji firmalarının temsilcilerinin de bulunduğu 107 işadamı katılacak.

 

Gül, mevkidaşı Ader`le başbaşa ve heyetler halinde görüşmelerde bulunacak. Ayrıca Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver ve Başbakan Viktor Orban ile bir araya gelecek Gül, Türk-Macar İş Forumu`nda da hitap edecek. İki günlük resmi ziyarette ikili ilişkilerin yanı sıra AB`ye üyelik süreciyle güncel bölgesel ve uluslararası konular ele alınması bekleniyor. SELEN TONKUŞ (Kaynak: AA)

http://haberciniz.biz

15.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR