Ankara`da elektrikli otobüsler için deneme sürüşleri başladı

 

İstanbul`un ardından Ankara`da BYD firmasının elektrikli otobüslerini denemeye başladı.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin deneme amaçlı olarak elektrikli otobüs kullanımına başladığı bildirildi. Belediye`den yapılan açıklamada Çinli BYD firmasından sağlanan otobüsün bir ay süresince Altınpark-Kuğulupark güzergahında çalışacağı kaydedildi.

 

Otobüsün kullanılmaya başlanması dolayısı ile yapılan törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, açıklamasında ``Bir ay deneme yapıp verimini göreceğiz, fiyatlarda anlaşabilirsek bundan sonraki yapmış olduğumuz ihalelerde elektrikli otobüslere geçmeye kesinlikle niyetimiz var.`` diye konuştu.

 

Gökçek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ``Pazarlıksız 400 bin avro diyorlar ama bana kalırsa 100 bin avroya almak isterim. Ancak zaman içinde fiyatların kesinlikle diğerleri ile rekabet edilebilir hale geleceğine inanıyorum. Bundan 2 sene önce yine elektrikli otobüsleri test ettiğimizde 800 bin avro demişlerdi, inşallah daha aşağı iner. Bizim almış olduğumuz son doğal gazlı otobüsler, solo olanlar 285 bin avro idi… Çok iyi bir pazarlıktan sonra almıştık, bu elektrikli otobüsler 400 bin avro olduğuna göre biraz daha inecek olursa mutlaka tercih edilir hale gelecektir.``

 

Melih Gökçek konuşmasında elektrikli otobüsleri çevre dostu olarak nitelerken bu otobüslerin yıllık 900 varil petrol tasarrufu ile 170 bin liralık yakıt tasarrufu sağladığını söyledi.

 

İETT elektrikli otobüslere hazırlanıyor

Geçen yıl İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmesi (İETT) de toplu taşımada kullanılma amacı ile deneme amaçlı olarak elektrikli otobüs kullanımlarına başlamıştı.

 

İETT tarafından Yeşil Ekonomi`ye yapılan açıklamada, 2013 yılında BYD firmasından sağlanan araçların ilk etapta kum torbaları ile Gaziosmanpaşa ile Beylikdüzü-Silivri güzergahlarında, bir hafta sonra ise yolculu seferlerde denendiği, deneme sürüşlerinin otobüs üreticisi ve İETT teknik personeli ile birlikte tespit edilen test prosedürüne göre devam etmekte olduğu bilgisi verildi.

 

Açıklamada ayrıca Otokar firması tarafından üretilen Doruk Elektra isimli aracın ise 2013 yılında Topkapı - Beşiktaş, Draman - Eminönü, Yedikule - Eminönü hatlarında çalıştığı, yaklaşık olarak 6 bin km. yol kat eden bu aracın deneme işleminin ise sonuçlandığı bildirildi.

 

Açıklamanın devamında bu test sürüşlerinin ardından İETT`nin 2014 - 2015 yıllarında düşük adetli bir elektirkli araç filosu oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.

 

Yerli elektrikli Doruk Elektra Antalya`da

Otokar ise yüzde yüz elektrikli olan Doruk Elektra aracının İstanbul`da İETT dışında, İzmir`de ESHOT ve İZULAŞ tarafından ve Samsun`da SAMULAŞ tarafından da test edildiği, şu an ise Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından denendiği bilgisini verdi.

www.yesilekonomi.com / elektrikli araçlar

27.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR