Yapı sektörünün 2011 hedefi Rusya

İstanbulda 27 Nisan - 1 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbulda ağırlanacak konuk ülke olarak Rusya seçildi.

 

Yapı Fuarı İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenecek konuk ülke projesi, sektörün bölgedeki etkinliğini artırmak amacıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek.

 

Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi nde düzenlenecek fuar, 81 bin metrekare alanda, binin üzerinde katılımcı firma ile 110 bin ziyaretçiyi buluşturacak.

 

Fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenecek olan EKODünya Fuarı nda, çevre dostu binalar, malzemeler, teknolojiler, ALTERNATİF ENERJİ ve iklimlendirme sistemleri tanıtılacak.

 

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, düzenlenen basın toplantısında, bu sene ilk defa fuarda konuk ülke projesini başlattıklarını belirterek, Şansımıza Rusya, 2018 dünya kupasını yapacak. Bu sene Moskova ya bol bol gidip geleceğiz. Firma olarak orada 3 fuara katılıyoruz. Biz oradaki sinerjiyi toplayıp, İstanbul a iş olanaklarıyla gelecek insanları bulup getireceğiz. Rusya da inşaat için çok büyük malzeme satışı ve müteahhitlik kontratları alma imkanı var” dedi.

 

RUSYA PAZARI, SÖNMEDEN HARLANMASI GEREKEN ATEŞ

Rusya nın gittikçe kendi ulusal kimliğine daha çok sahip çıkmaya başlayan bir yer haline geldiğine, bunun da Rusya da iş yapan yabancı yatırımcıları zorlamaya başladığına dikkati çeken Onay, “Türk müteahhidi Rusya da yavaş yavaş azalmaya başlıyor.

 

Bunu, sönmeden harlanması gereken ateş olarak görüyoruz. Bu nedenle fokusumuzu ilk olarak Rusya ya çevirdik. Türk inşaatçıları neredeyse biz oradayız. 2011 de Rusya pazarına odaklandık. Burada rakibimiz kim dedik ve Rusya ile Polonya arasında kaldık. Güçlü olduğumuz yerden başlamak istedik.”

 

Yapı fuarı öncesinde Moskova, Dubai ve Münih te dünyanın en büyük 3 yapı fuarı ile ortaklık anlaşmaları imzaladıklarını da belirten Onay, “Rusya da şu an görüştüğümüz milyar dolarlık yatırım grupları var. Bu insanları Türkiye ye getirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

Geçen yılki yapı fuarına 103 bin ziyaretçi geldiğine dikkati çeken Onay, 2011 de yapılacak fuar alanında yüzde 40 a yakın büyüme yaşanacağını, ziyaretçi sayısında da artış beklediklerini kaydetti.

Onay, fuar içerisinde Rusya Bilgi Merkezi kuracaklarını, fuara 1.200 firmanın katılmasını beklediklerini belirtti.

 

FUARLARDA TÜRK SANAYİCİSİNE ÖNCELİK

Türkiye de ekonomi küçülmeye başladığında yapı sektörünün çöktüğünü, ekonomi iyi gitmeye başladığında ise yapı sektöründeki büyümenin çok daha fazla olduğuna işaret eden Onay, Türkiye nin konut izin sayısının gittikçe daha fazla büyüyeceğini kaydetti.

 

Barış Onay, fuarlarda her zaman Türk sanayicisine öncelik verdiklerini de sözlerine ekledi. Verilen bilgiye göre, Konuk Ülke Rusya Projesi ile Rusya ve Türkiye arasındaki yapı malzemesi ticaret hacminin artırılması, Rus iş adamlarının Türkiye yapı sektörüne yönelik direkt yatırım ve işbirliği potansiyellerini değerlendirmeleri, Türk müteahhitlerinin Rusya daki etkinliklerinin artırılması amaçlanıyor.

 

Türkiye deki faaliyetler kapsamında, Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek olan ve DEİK Türk-Rus İş Konseyi ile sektörün önde gelen profesyonellerinin tecrübelerini paylaşacakları Ocak, Şubat ve Mart 2011 deki çalıştaylar olacak.

 

Rusya Konuk Ülke Projesi nin tanıtım faaliyetlerinin bir diğer ayağını teşkil eden Rusya cephesi ise ITE Group ile Yapı-Endüstri Merkezi arasında imzalanan işbirliğini kapsıyor. Bu çerçevede Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul STROISIB BUILDING WEEK, 1-4 Şubat 2011, Novosibirs MOSBUILD, 5-8 Nisan 2011, Moskova, INTERSTROYEXPO, 13-16 Nisan 2011, St. Petersburg fuarlarda katılımcı olarak çalışmalarını Türkiye deki faaliyetlerle eş zamanlı olarak sürdürecek. (AA) 15 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR