Diyarbakır`a güneş parkı kuruluyor!

Diyarbakır`ın merkez ilçesi Yenişehir`de bulunan Sümerpark`ta güneş enerjisinden elektrik üretilecek. 500 kW`lık sistem, Sümerpark`ın elektrik ihtiyacının yüzde 85`ini karşılayacak. Yatırım yaklaşık 4-5 yılda kendini amorti edecek.

 

Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nin Sümerpark’ın Güneş Parkına Dönüştürülmesi Projesi`ne destek sağladı. Destek sözleşmesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun`un katıldığı törende imzalandı.

 

4-5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Toplam 1 milyon 567 bin TL’lik yatırımla gerçekleştirilecek Projeye Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından 666 bin TL hibe desteği verilecek. Lisanssız elektrik üretimine ilişkin mevzuat çerçevesinde hazırlanan projeyle üretilen elektrik, çift yönlü sayaç takılarak, dağıtım şebekesine bağlanacak. Bu sayede, kurulan sistemin maliyetinin 4-5 yıl içinde geri dönüşümü sağlanacak.

 

ELEKTRİĞİN YÜZDE 85`İ BURADAN

Proje kapsamında, Sümerpark`ın testere şeklindeki çatılarına yaklaşık 3000-3500 metrekarelik fotovoltaik sistem serilecek. Kurulacak 500 kW`lık fotovoltaik sistem ile güneşten elde edilen elektrik, Sümerpark’ın enerji ihtiyacının yüzde 85`ini karşılayabilecek.

 

BÖLGEYE MODEL OLMASI BEKLENİYOR

9 ayda tamamlanacak Sümerpark`ın Güneşparkı`na dönüştürülmesi projesinin, bölgede model olması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi`nin enerji giderlerini azaltacak proje aynı zamanda, lisansüstü akademik çalışmalara da bilgi kaynağı olarak katkı sunacak. Ayrıca Sümerpark`taki Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Güneş Atölyesi de açılacak.

 

KIŞANAK: DİĞER ALANLARA DA YAYILACAK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, projenin Diyarbakır`ın güneş enerjisi alanındaki potansiyelini ortaya çıkarması açısında önemli veriler sunacağını belirterek "Bu projedeki çıktılar doğrultusunda, Büyükşehir Belediyemizin diğer hizmet alanlarındaki enerji ihtiyaçlarına yönelik ALTERNATİF girişimlerde bulunabiliriz" dedi.

 

Eş Başkan Fırat Anlı ise belediye olarak bu alanda öncülük ederek diğer kurum ve kuruluşların da başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji ile tanışmalarını istediklerini belirtti. Anlı, "Doğal kaynaklarımızla ihtiyacımızı karşılama şansını verdiği için Karacadağ Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

4 MİLYON HİBE YOLDA

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun da bölgedeki yenilenebilir enerji kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi amacıyla bu yıl ilk kez bir mali destek programı kapsamında projelere destek sunduklarını söyledi. Karakoyun şöyle dedi:

 

"Amacımız, bölgemizin potansiyeli olan güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek, sağlıklı, kesintisiz ve çevre dostu enerji temin etmektir. Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programımıza 35 proje başvurusu yapıldı. Yapılan teknik ve mali değerlendirme sonucu başarılı olan 8 projeye 4 milyon TL hibe desteği vereceğiz." Mehmet KARA

http://enerjigunlugu.net

24 Nisan 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR