Kuzey Irak, Türkiye ye petrolle bağlandı …

Türk şirketi Genel Enerji ve Kanadalı ortağı Addax, Kuzey Irak ta çıkaracakları petrolü Ceyhan üzerinden dünyaya ulaştıracak. Şirket, 1.500 kişiye iş imkanı sağladı.

 

Irak ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim, Erbil den çıkardığı petrolü ihraç etmeye başladı. Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaşacak olan petrolü, Türk şirketi Genel Enerji ve Kanadalı ortağı çıkaracak.

 

İlk etapta günde 100 bin varil olarak planlanan petrolün ihracından elde edilecek gelirin büyük bir bölümü Irak Hazinesi ne aktarılacak. Kürt yönetimi petrolün yüzde 17 sinde hak sahibi olacak. Irak ın kuzeyindeki petrolün dünya pazarına sunulmasıyla ilgili Erbil de düzenlenen törene Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Bölgesel Yönetim lideri Mesud Barzani nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, petrol gelirlerinin öncelikle hazineye aktarılacağını, oradan da Irak halkının refahı için harcanacağını söyledi. Talabani, "Biz bütün herkese, Irak ın birlik ve beraberliği için çalıştığımızı ispatladık. Bunun da en belirgin örneği, Kuzey Irak petrolünü Irak boru hattı üzerinden dünyaya göndermemizdir. dedi. Irak ın kuzeyindeki petrolün dünya pazarına sunulması dolayısıyla Erbil de tören düzenlendi. Törende konuşan Bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani de, "Bu çok önemli bir olay. Bölgesel Kürt yönetiminin Irak halkına bir armağanıdır. ifadelerini kullandı. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Kuzey Irak petrollerinin ihraç edilmeye başlanmasının dünya ve bölge açısından taşıdığı öneme dikkati çekerek, "Bölgemiz ve dünya için tarihî bir adım atıyoruz. şeklinde konuştu. Barzani, bölgesel yönetimin yaptıklarının Irak ın çıkarına olduğundan hiç kimsenin şüphe duymamasını istedi.

 

350 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTI …

Irak taki yatırımlarını anlatan Genel Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Sepil, Taq Taq sahasına 350 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Sepil, 1 yıl sonunda günlük 180 bin varil petrolün bu bölgeden ihraç edileceğini dile getirdi. TTopco Konsorsiyumu nun bu bölgeden yapmayı hedeflediği ihracat miktarı ise günlük 300 bin varil. Çukurova Grubu, Kuzey Irak ta rafineri şirketi de kuracak. Genel Müdür Mehmet Sepil, Kuzey Irak ta bir rafineri kurmak için de çalışmalara başlandığını belirterek, "Burada 60 bin varil kapasiteli bir rafineri kuracağız. Bu yatırımı da 2010 yılında tamamlamayı planlıyoruz. 600-700 milyon dolarlık bir yatırım olacak." dedi. Kuzey Irak ta üretilen tüm petrolün Türkiye üzerinden ihraç edileceğini dile getiren Sepil, "Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Hattı nın kapasitesi 1,5 milyon varil düzeyinde. Şu anda bunun 400-450 bin varillik bölümü kullanılıyor. Daha sonra bölgedeki üretim arttıkça yeni bir boru hattı kurulması da gündeme gelecektir. Ruslar, Suriye üzerinden bir hattı gündeme getiriyor ama bunun mümkün olacağını sanmıyorum." diye konuştu. Türkiye sınırına 350 kilometre mesafede bulunan Taq Taq bölgesinde üretilen petrol, 200 e yakın tankerle Khurmala bölgesine taşınacak. Taq Taq petrolü Khurmala dan Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı na, oradan da Ceyhan a ulaşacak. Şirket, gelecek yıl sonuna kadar Taq Taq sahası ile Khurmala bölgesi arasında da bir boru hattı inşa edecek. Yerel istihdama çok önem verdiklerini belirten Sepil, sismik çalışmalarında 1.500 kişiyi Taq Taq ta istihdam ettiklerini ve gelecekte 10 bine yakın kişiyi bu bölgede istihdam edebileceklerini ifade etti.

 

Telekom ve enerji yatırımlarımız da var …

Kuzey Irak tan ilk petrolün ihracı için Erbil e gelen Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Taq Taq bölgesindeki yatırımlarını risk olarak yorumladı. Gazetecilerle sohbet eden Karamehmet, "Kuzey Irak a 350 milyon dolar yatırdınız, bu bir risk değil mi?" sorusuna "Risk." cevabını verdi. Irak taki yatırımlarını da anlatan Karamehmet in verdiği bilgilere göre grup, Irak ta petrol dışında da işler yapıyor. Bunların başında Telekom ve enerji sektörleri ilk sırada yer alıyor. Grup, Genel Enerji olarak Kolombiya da petrol aramaları yapacak.

 

TÜRK ŞİRKETİ OLMASI SEVİNDİRİCİ …

Erbil de düzenlenen törene katılan Bölgesel Kürt Yönetimi Bakanlar Kurulu Danışmanı ve sözcüsü Dr. Halid Salih ise Kürt yönetiminin enerji stratejisinin Irak Anayasası nın tüm gereklerini eksiksiz karşıladığını vurguladı. Bir Türk şirketin Kuzey Irak a yatırım yapmasını da çok önemli bulduğunu ifade eden Dr. Halid Salih, "Bölgesel ekonomik gelişim açısından da bu durum son derece önemli." dedi.

 

AÇILIŞTAN NOTLAR …

TOPLANTIYA Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kuzey Irak Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, Başbakanı Neçirvan Barzani ve Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de katıldı.

 

TÜRKİYE DEN çok geniş bir gazeteci katılımının olduğu toplantıya Irak ve diğer ülkelerden de birçok katılımcı oldu.

 

UÇAK Erbil e inerken caz dinleyen gazeteciler, otobüslerle kuyuların bulunduğu Taq Taq bölgesine giderken İbrahim Tatlıses dinlediler.

 

OTELDE, havalimanında ve diğer toplantılarda yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken gazeteciler de birçok kez aramadan geçirildi.

 

ERBİL DE sokak ve yol aydınlatmalarının güneş enerjisi ile yapılmış olması dikkat çekti.

 

Takve ve Taq Taq ın altında petrol denizi var

 

Kuzey Irak Kürt yönetimi bugüne kadar petrol aramaları için 26 bölgede yabancı şirketlere arama ruhsatı vermiş. Bunlardan 6 sında Genel Enerji nin ortaklığı var. Edinilen bilgiye göre Takve ve Taq Taq bölgesi bu 26 bölge içinde şu ana kadar keşif yapılan en verimli petrol sahaları. Ancak henüz iki sahadaki toplam rezervin ne kadar olduğu bilinmiyor. Yetkililer, Kuzey Irak taki üretimin artması ile birlikte yeni bir boru hattının da gündeme gelebileceğini belirtiyor. 1,6 milyon varil kapasiteli Kerkük-Yumurtalık boru hattının halihazırda 400 -450 bin varillik kapasitesi kullanılıyor.

 (ZAMAN) stargazete.com / 2 Haziran 2009 Salı

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR