Güneş enerjisi teknolojisi geliştiriliyor…

“Applied Materials” firması, dünyadaki en büyük güneş enerjisi üretim panelini yapmak için gerekli ekipmanların üretimine başladı.

 

Yarı iletken ekipman üretim devi “Applied Materials”, 2006 yılında güneş enerjisi üretim pazarına büyük bir yatırım yaparak girmişti.

 

Bu panelin ne büyüklükte olduğu, şirketin California, Santa Clara’daki merkezinde görmek mümkün :  Burada, çatıya kadar yükselen koca bir vinç’in dev bir garaj kapısı büyüklüğündeki cam parçalarını test için devasa büyüklükte masaların üzerine taşıdığı görülebilir. Burada, portakal rengi s­ilicon parçaları ile kaplı cam levhalar, dünyanın en büyük güneş enerjisi (solar) panelini oluşturmak için işlemden geçiriliyor.

 

Applied Materials, solar enerjisi’nin kullanım maliyetini düşürmek amacıyla, son derece büyük olacağı düşünülen foto-elektrik-üretim panelleri’ni üretmek için ilk aşamada bu ekipmanları geliştirdi. Şirketin araştırmacıları güneş enerjisi kullanım maliyetinin, fosil yakıtı’ndan elde edilen elektrik kullanımı maliyeti ile rekabet şansı olabileceğini savunuyorlar. Solar enerjisi kurulum bedeli, enerjinin her bir watt’ının maliyeti kadar düşük olmakta ve panelin ömrü boyunca enerji üretebilmektedir.

Applied Materials panellerin maliyetlerini iki şekilde aşağı çekebilmektedir. Paneller büyük olduğunda, ince-film solar hücreleri üretimi ekipmanları daha etkin kullanılabiliyor. Daha büyük modellerin, birbirlerine tellerle bağlanıp sağlamlaştırılması için daha az ekipman ve işçilik kullanımına ihtiyacı olduğu belirtiliyor. www.bilisimhaber.com / 04.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR