Okü`de, Yenilenebilir Enerji Paneli

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKU) işbirliğiyle "Yenilenebilir Enerji" paneli düzenlendi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin 2005 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanuni düzenlemeler yaptığını hatırlattı.

 

Türkiye`nin, tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 70`ini ithal eden bir ülke olduğuna dikkati çeken Yazar, "1990 yılından sonra sanayinin hızlı gelişme göstermesi Türkiye`yi yenilenebilir enerji kaynaklarında ileri adım atmaya zorlamıştır. Yenilenebilir enerji politikasın desteklenmesi, enerji arz güvenliğinin sağlanması ve atmosfere bırakılan sera gazı artış hızının yavaşlatılması açısından önemlidir. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir doğaya sahiptir" dedi.

 

Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu da sınırlı olan enerji kaynaklarının enerji talebiyle ters orantılı olarak her geçen gün azaldığına işaret etti.

 

TÜİK rakamlarına göre, 2003 - 2012 döneminde Türkiye`nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 74 arttığını ifade eden Oduncu, şöyle konuştu:

 

"Bölgemizdeki en çarpıcı elektrik tüketimi artışı ise yüzde 1060 ile ilimizde gerçekleşmiş ve 2003 yılına göre 2012 yılında elektrik tüketimi yaklaşık olarak 12 kat artmıştır. Ülkemizin ulusal enerji stratejisine hizmet edebilecek potansiyele sahip olan TR63 bölgesinde, bu yönde atılan adımların etkisi hissedilmeye başlanmıştır. TR63 bölgesinin enerji potansiyeli yüksek olup, bu amaçla kullanılmakta olan ve enerji talebini karşılamaya yönelik payını arttırabilecek başlıca yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelidir."

 

Türkiye`nin önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu belirten Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca da bu potansiyelin, akılcı, ekonomik ve dışa bağımlılığı artırmayacak bir şekilde harekete geçirebilmek ve değerlendirmek gerektiğini anlattı.

 

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ise Doğu Akdeniz bölgesinin rüzgar, güneş ve hidroenerjide Türkiye`nin en önemli bölgelerinden birisi olduğunu dile getirdi.

 

Panelde, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sebahattin Öz ve OKÜ Enerji Eğitim - Etüt Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ertaç Hürdoğan da sunum yaptı. (AA)

www.beyazgazete.com

06.05.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR