Ortadoğu`da Güneş Enerjisi Projelerine 6,8 Milyar Dolar Yatırılacak

Ortadoğu ülkelerinde güneş enerjisi projelerine toplam 6,8 milyar dolarlık yatırım yapılacağı bildirildi. En büyük 10 güneş enerjisi projesinin ise Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Mısır, Ürdün ve Fas`ta yer aldığı kaydedildi. Uzmanlar, özellikle Körfez ülkelerinin petrol ve gaza olan bağımlılıklarını azaltmak için önemli adımlar attığını ve yenilenebilir enerji üretimini artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

 

Geçen yılın sonunda doğal gaz zengini Katar, 10 ile 20 milyar dolara mal olması beklenen bin 800 megavatlık güneş enerjisi tesisinin inşaatı için firmalardan gelecek yıl teklif alacağını ilan etti.

 

Firmaların Ortadoğu`da güneş enerjisi projelerine büyük ilgi duyduğu fakat bölge hükümetlerden net açıklama beklediği ifade edildi. Ortadoğu`da güneş enerjisine geçişin ekonomik boyutunun Güney Afrika, Hindistan, Brezilya, Çin ve ABD`ye kıyasla çok daha iyi olduğu ve güneş teknolojilerinin maliyetinin son yıllarda düştüğü kaydedildi.

 

Uzmanlar, Körfez ülkeleri ve Ortadoğu`nun birçok ülkesinin tüm yıl boyunca güneş aldığını ve bundan faydalanılması gerektiğini belirtiyor. (CİHAN)

www.haberler.com

16.02.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR