Reklam Tabelalarını Led ile Işıklandırın Hem Tasarruf Edin Hem Çevreyi Korun

 

İzmir Ticaret Odası (İTO) Reklam Grubu, enerji tasarrufu ve çevrenin korunmasına destek olmak için ışıklı reklam panolarındaki florasan ve akkor lambalar yerine LED aydınlatma konulması için kampanya başlattı. İTO Reklam Grubu Meclis Üyesi Filiz Avcı Belet, bu şekilde yüzde 65 tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirtirken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da projeyi desteklediklerini söyledi.

 

Belet, iş hayatının her alanında yoğun olarak kullanılan ve reklam sektörünün can damarını oluşturan ışıklı tabelalarda, ışıklı totemler ile tüm yönlendirmelerde akkor veya florasan lambalar kullanıldığını belirtti. Sektör olarak bu lambaların yerine LED aydınlatma sistemlerinin kullanılmasını önerdiklerini ifade eden Belet, “Meslek komitemiz olarak Yönetim Kurulumuzun da desteği ile birlikte enerji verimliliğinin arttırılması, çevrenin korunması için Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Bölümü ile birlikte ’Reklam Panolarının Aydınlatılmasında Enerji Tasarrufu Proje ve Kampanyası’ konulu bir proje başlattık.” dedi.

 

YÜZDE 65 TASARRUF SAĞLIYOR

Aydınlatmada LED kullanımının akkor lambalara göre yüzde 90, florasan lambalara göre ise yüzde 65 oranında tasarruf sağladığına dikkat çeken Belet, “Bu proje kampanya ile İzmir’de mevcut veya yeni yapılacak olan tüm ışıklı tabela, totem ve yönlendirmelerin aydınlatılmasında LED sisteminin kullanılmasını öneriyoruz.” dedi. Florasan veya akkor lambadan LED’e geçişin başlangıç maliyetinin yüksek olarak algılandığını ama bunun doğru olmadığını kaydeden Belet, şunları söyledi: “İlk geçişte yüksek gözüken maliyet kısa sürede sağlanacak tasarruf ile kara dönüşüyor. Örneğin 5x3 metre ebadında bir ışıklı tabelada 50 adet LED kullanıldığında ve günde 10 saat yandığında LED’li sistem yılda 3285 kw enerji harcar ki bunun karşılığı 1.182 TL. Aynı şartlardaki florasanlı bir sistem ise 6 bin 570 kw enerji harcar ve karşılığı 2 bin 365 TL. Yani tasarruf oranı yüzde 65’e yaklaşıyor.”

 

LED KULLANIMI ÇEVREYE DE DOST

Bu kampanya ve proje için Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teşviklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Belet, “LED sistemli tabelaların tercih edilebilmesi için bu tabelalardan alınan metrekare vergi bedeli düşürülmesi veya belirli bir süre vergi alınmaması gibi teşvikler verilebilir.” önerisinde bulundu. LED kullanımı ile birlikte enerji tasarrufu ve düşük maliyetin yanında karbondioksit salınımının azalacağını, bakım maliyeti düşeceğini ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakılacağını kaydeden Belet, “Çevreye de dost olan bu sistem ile İzmir’de bir ilki gerçekleştirmek ve tüm ülkeye örnek olmak istiyoruz.” diye konuştu.

 

‘HER TÜRLÜ ENERJİ TASARRUFUNA İHTİYACIMIZ VAR’

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da Reklam Meslek Komitesi’nin başlattığı proje kampanyaya tam destek verdiklerini söyledi. Işıklı tabelaların, ticaret yapan her dükkan için olmazsa olmazlardan birisi olduğunu belirten Demirtaş, “Her üyemizin dükkanın önünde kimisinde küçük kimisinde büyük mutlaka ışıklı tabela, vitrinler var. Ayrıca devamlı sayısı artan ışıklı reklam tabelaları var. Bunların LED ile ışıklandırılması halinde çok büyük bir enerji tasarrufu doğacaktır. Ülkemizin cari açığının oluşmasında en büyük kısmını enerji ile ilgili ithalatın doğurduğu düşünülürse her türlü enerji tasarrufu bizim için çok önemli. Ayrıca çevre açısından da büyük getirileri olacak. Bu projenin desteklenmesi için biz de gerekli girişimleri yaparak, destek vereceğiz.” diye konuştu. (CİHAN)

www.haberler.com

07.05.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR