Yaz mevsimine girilirken klimalara dikkat!

Yaz mevsimine girildiği şu günlerde, elektrik enerjisinden tasarruf sağlayabilmek için uygun ölçülerde klimanın tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

 

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Malatya Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz yaptığı açıklamada, “Ülkemizin bir kısmı yaz aylarında aşırı sıcak olmakta, bu durum çalışma ve yaşama koşullarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle de daha rahat bir yaşama çevresinin sağlanması için sıcaklık ve nem oranını düşüren soğutucular ve klima cihazları kullanılmaktadır. Bu araçların kullanımında elektrik enerjisinden tasarruf sağlayabilmek için uygun ölçülerde klimanın tercih edilmesi en doğru karardır. İhtiyaç olandan çok büyük bir klima para ve enerji kaybı demektir. Uygun ölçülerde, düşük verimli bir klima daha verimli, büyük bir üniteden az enerji tüketir” ifadelerini kullandı.

 

Yılmaz, aşağıdaki tabloda tavsiye edilen ölçüleri şöyle belirtti: “Alan (m2) Klima ölçüsü (BTU/saat): 13-15 7000-9000, 16-17 9000-11000, 18-22 11000-13000, 23-24 13000-16000, 30 18000-20000, 40 24000.”

 

Yılmaz, klimalarda tasarruf konusunda da şunları kaydetti:

“Elektronik termostat kontrolü performansı arttırabilir ve enerji kullanımının yüzde 30’u kadar tasarruf sağlar. Dönel bir kompresör, pistonlu bir kompresörden daha verimli olabilir. Fakat doğru karar için en önemli unsur uygun ölçünün seçilmesidir. Enerji Verimlilik Oranı (EVO) en yüksek olanı, başka bir ifade ile Btu/saat birimindeki ölçü aralığında, en düşük Watt değerine sahip en az elektrik kullanan modeller seçilmelidir. Kompresör motorunun Watt değeri ve soğutma kapasitesi oranı (Btu/saat), satış kataloglarında ve klima etiketlerinde bulunabilir.”

 

Eraslan Yılmaz, koruyucu bakım konusunda da şunları söyledi: “Düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yalnızca enerji tasarrufu sağlamaz, aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatır. En iyi enerji tasarrufu sonuçlarını elde etmek için kullanım broşüründeki bakımları periyodik olarak yapılmalıdır. 2. gölgeleme evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması önemli ölçüde soğutma yükünü azaltacaktır.”

www.iha.com.tr

06.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR