Aras Kargo elektrikli araç filosuyla çevreyi koruyacak

Aras Kargo %100 elektrikli araç filosu ile yakıt maliyetinde ayda %10 tasarruf edecek ve 5.787 ton karbon salınımına engel olacak.

 

Aras Kargo, %100 elektrikli araç sayısını 39’a yükselterek, sahip olduğu Türkiye’nin en geniş elektrikli ticari araç filosu ile yakıt maliyetinde ayda %10 tasarrufedecek, doğa dostu araçlar sayesinde 5.787 ton karbon salınımına engel olunacak. Bu da doğaya 8 yılda 18 bin yeni ağaç dikmiş kadar katkı sağlıyor.

 

Filoya eklenen 30 yeni aracın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısı, İstanbul’da Yıldız Park’ında benimsenen çevreci konsepte uygun yapıldı. Aras Kargo 5 milyon TL yatırım maliyeti üstlendi.

 

2011 yılında ticari filosuna elektrikli araç alan ilk Türk kargo şirketi olan Aras kargo 3 yıldır 9 araçla özellikle şehir içi dağıtımda pilot olarak çalışıyordu. Araçların hat optimizasyonuna uygun kullanılması ve şarj ünitelerinin verimlilik testlerini Aras Kargo araçların sayısını artırmaya karar verdi.

 

BİR YERDEN BAŞLAMAMIZ GEREKİYORDU

Toplantıda şirketlerin en büyük sorumluluğunun çevreye ve insana dost teknolojileri deneyimleyerek, kendi iş yapış biçimlerini verimlilik üzerine inşa etmeleri olduğunu belirten Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüz doğası gereği çevreci değil ne yazık ki. 3320 aracımızla Türkiye’yi karış karış dolaşıyor, günde 400 bine yakın gönderi taşıyoruz. Doğada önemli miktarda karbon ayakizi bırakıyoruz. Bir günde tüm filomuzu doğa dostu teknolojiyle yenileyemeyiz elbet ama bir yerden başlamamız gerekiyordu. 2011’de attığımız adımı, verimliliğinden emin olunca 2014’te ilerlettik ve 5 milyon TL’lik maliyet yükünüüstlendik. Bugün 39 aracımız özellikle büyük şehirlerde müşterilerine gönderilerini doğaya mümkün olduğunca koruyarak teslim ediyorlar”.

 

18 BİN AĞAÇ DİKMİŞ KADAR KATKI SAĞLIYOR

Aras Kargo’nun attığı bu doğa dostu adımla elektrikli araçların ortalama araç ömrü olan8 yılda 5.787 ton karbon salınımına engel olmuş olacağına dikkat çeken Evrim Aras bunun dadoğaya yaklaşık yeni 18 bin ağaç dikilmesi halinde yaratacağı faydaya eşit olduğunu söyledi. (Rakamlar carbonfootprint.com ve TEMA Vakfı hesaplamalarıyla belirlenmiştir)

 

MİNİMUM KARBON SALINIMI İÇİN 430 ARAÇ GENÇLEŞTİRİLDİ

Elektrikli araçların İstanbul’un dışında Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde de hizmet vereceğini belirten Evrim Aras, doğa dostu adımlarından birinin de filo gençleştirme olduğuna dikkat çekti. Aras “Mevcut araç filomuzda 430 aracı yeniledik. Kalan yaşlı araçların gençleşmesi adına yatırım planlarımızı 2015’te de sürdüreceğiz. Bir yandan elektrikli araçlarla çevreye olan duyarlılığımızı gösterirken aldığımız yeni araçlarla da karbon salınımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TEŞVİK GETİRİLMELİ

Evrim Aras, konuşmasında Avrupa’nın aksine şu anda elektrikli ticari araçlar için vergi avantajı sağlanmadığına da değindi. Aras, “Devletin, gerek çevreye gerekse ekonomiye olan pozitif katkısını göz önünde bulundurarak elektrikli araçlar için bazı teşviklersağlaması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Elektrikli araçların özellikle filo yönetiminde yaygın kullanılmamasının altında yatan nedenlerden birininde müşterilerin şarj ünitelerinin yaygın olmayışına karşı tedirgin olduğunu da anlatan Evrim Aras devletin bu konu da destek olabileceğinin altını çizdi.

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARINI BD OTOMOTİV ÜRETİYOR

Aras Kargo’nun elektrikli araçlarını BD Otomotiv üretiyor. 2011 yılından itibaren Türkiye`de gerçekleştirdiği üretim ve satış faaliyetleri ile elektrikli hafif ticari araç alanınaülkemizde yatırım yapan ilk ve tek Türk firması BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner de şöyle dedi:

 

“Firmamız ile işbirliği içerisinde olan Türkiye’nin yeniliğe açık öncü firmaları ilk aşamada belli adetlerle oluşturdukları elektrikli araç filolarını, yapılan denemelerden doğan sonuçları görerek Aras Kargo’nun da bugün bizi bir araya getirme sebebinde olduğu gibi, genişletme yoluna gitmektedirler.

 

Aras Kargo farklı yük kapasitelerine sahip 9 adet araç ile oluşturulan ilk elektrikli araç filosundan edindiği deneyimlerinde verimlilik ve kullanım kolaylığı boyutlarında sergilenen performans neticesinde, BD Otomotiv ile 30 elektrikli aracı daha filosuna katma konusunda anlaşmaya vardı. Böylelikle Aras Kargo Türkiye`nin en büyük elektrikli ticari araç kullanan şirketi haline geldi.

 

400 elektrikli aracımızın bugüne kadar katettiği yol 20.000.000 kilometreye ulaştı. Bunun sağladığı güven ve tecrübe ile BD Otomotiv olarak hedefimiz 2014 yılı içerisinde Aras Kargo ve diğer müşterilerimizin de filolarındaki elektrikli araç sayısını arttırmak suretiyle doğaya ve insana saygılı bu araçların konvansiyonel araçların yerini daha fazla almasını sağlamak olacak”.

http://enerjigunlugu.net

12 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR