Mardin Valisi Hasan Duruer, kentte yüzde 80 oranında kaçak elektrik kullanıldığını söyledi.

 

Kızıltepe Kaymakamlığı nca hazırlanan ve Kızıltepe Teknik ve Endüstri Lisesi nce yürütülen Güneş Enerjisi ile Sorunlarımızı Giderelim Projesi kapsamında ALTERNATİF Enerji Kaynaklarının Tarımda Kullanılması konulu panel düzenlendi.

 

Mardin Yay-Grand Otel de düzenlenen panelin açılışında konuşan Vali Duruer, güneş enerjisinin, kentin sahip olduğu en önemli değerlerden biri olduğunu belirtti.

 

ALTERNATİF ENERJİ

Bu konuda Türkiye nin en şanslı 3 ilinden biri olduklarını kaydeden Duruer, Günde ortalama 8.5 saat güneş alabiliyoruz. Rüzgar enerjisi konusunda da ciddi potansiyelimiz var. Mardin in güneş enerjisini tarımda çok rahat kullanma şansına sahip olduğunu düşünüyorum dedi.

 

En büyük sıkıntılarından birinin kaçak elektrik kullanımı olduğunu anlatan Duruer, şöyle dedi : Kentte yüzde 80 oranında kaçak elektrik kullanılıyor. Bunları önlemek mecburiyetindeyiz. Bu da enerjinin verimli bir şekilde kullanılmadığını gösteriyor. Elektrik tesisatının yer altına alınması için bir çalışma yürütüyoruz. Herkesin sayacı muhtelif panellerde toplanacak. Bu topladığımız yerde de uzaktan komanda ile okuma ve kesim yapılacak. Böylelikle enerji kaybı sıfıra düşecek. Enerjinin olması güzel fakat israf etmememiz gerekiyor. Türkiye nin maalesef bir şanssızlığı var, enerjimiz, her şeyimiz bol ama israfta da üzerimize yok.

 

Türkiye nin teknoloji üretiminde gerilerde kaldığını ifade eden Vali Hasan Duruer, Kendimiz üretmediğimiz için teknikte batından gelen belki yalan yanlış bilgilerle veya onların bize sunmuş olduğu eski teknolojiyi kullanıyoruz. Genellikle batının teknoloji çöplüğü haline geliyoruz diye konuştu.

 

KULLANIM DÜZEYİ

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Gökmen de tarımsal alanların yüzde 10 luk bölümünden, tarımsal alanlarda kullanılacak enerjinin üretilebileceğini söyledi.

 

Marmara Üniversitesi (MÜ) Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sıtkı Uyar ise güneş tribünlerinin kurulmasında geri kalındığını belirterek, Bir güneş tribününden 25 bin insanın kullanabileceği elektrik elde ediliyor. Bazı devletler güneş tribünlerini denizlere kurmaya başladı, biz hala dağlarımızda kuramadık dedi.

 

Panelde ayrıca Harran Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M.Azmi Aktacir ve Tarım Müdürü Hasan Çebi de birer konuşma yaptı.

www.diyarbakirsoz.com / 24 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR