Enerji santralleri vidasına kadar yerli üretim olacak

TÜBİTAK ve Enerji Bakanlığı`nın hazırladığı projede, termik ve HES`ler yerli imkânlarla üretilecek. Ayrıca kömürden sıvı yakıt üretimi gerçekleştirilecek.

 

Milli tank, mili helikopter ve milli füzeden sonra şimdi milli santraller geliyor. Termik ve hidroelektrik santraller (HES), kazan ve türbinine kadar artık yerli olacak.

 

TÜBİTAK ve Enerji Bakanlığı, konuya yönelik iş birliği yaparken, yerli santral üretme projesinde gelinen aşama, son Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu`nda (BTYK) masaya yatırıldı. BTYK`ya sunulan projeye göre, yerli termik santral üretmek için tasarım ve imalat alanında özel sektörle iş birliği yapılacak.

 

Projede pilot olarak ise Soma A Termik Santrali`nin 1. ünitesi seçildi. Bu ünitedeki ekipmanlar sökülerek, nasıl yerli olarak üretilebilir diye araştırılacak. Proje ile yakma kazanı, türbin, jeneratör, imalat, montaj ve üretim gibi alanlarda yerlileşme yapılacak. Hidroelektrik alanında da yerli tasarım ve üretim yapılacak. Hedef, 5 yıl içinde başlangıç olarak 5 MW, sonrasında da 20 MW üzeri güce sahip santrallerde yüzde 80 yerlilik oranına ulaşmak. HES yerlileştirmesi projesinde ise pilot olarak Kepez santralinin birinci ünitesi seçildi. Bu kapsamda, türbin, jeneratör, ana vana, hız regülatörü, ikaz sistemi, elektrik sistemleri ile SCADA otomasyonu yerlileştirilecek. Rüzgâr ve güneş enerji santralleri için de yerlileşme hedefi belirlenirken, prototip türbin üretimine de başlandı. Ayrıca, dünyada uygulanan kömür gazlaştırma ve elde edilen gazdan sıvı yakıt üretimi teknolojisi Türkiye`ye de getirilecek. Bu amaçla TÜBİTAK tarafından pilot bir tesis kurulması çalışmalarına başlandı. Bu tesiste, gazlaştırma, gaz temizleme, gaz ayırma ve sıvı yakıt üretimi yapılacak.

Cenk Esen / TÜRKİYE GAZETESİ

www.turkiyegazetesi.com.tr / ekonomi

26 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR