Rüzgar ve güneş Makedonya için önemli enerji kaynakları

 

Makedonya enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmada atılımlar yapıyor.

 

Elverişli coğrafi konumu göz önüne alındığında, Makedonya da bolca güneş, rüzgar ve enerji üretmek için gereken diğer doğal kaynaklar bulunuyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar, bu kaynaklardan en iyi şekilde yararlanılmasına yardımcı olacak projeler geliştirilmesine ilgi gösterdiler.

 

Makedonya teorik olarak, yıllık elektrik ihtiyacının %7 sini rüzgar enerjisinden karşılayabiliyor. Ülkenin doğu kesimlerinde, yılın 130 ila 170 günü saniyede 3,5 metrelik ortalama rüzgar hızıyla rüzgarlı geçiyor. Bu da 250 kW kapasiteye sahip rüzgar değirmenleri çalıştırmaya yeterli. Rüzgar hızı, yılın en az 100 günü saniyede 8 metreye ulaşıyor.

 

Rüzgar bazlı üretim temiz enerji olarak kabul edildiği için, Makedonya nın AB çevre standartlarını karşılamasına yardımcı olabilir.

 

üsküp yakınlarındaki Kadino köyündeki Soncev Park (Güneş Parkı), ülkenin ALTERNATİF ENERJİ kaynakları olarak güneş ve rüzgardan yararlanmaya yönelik ilk sistematik girişimi.

 

Tesisi işleten SIETO firmasının müdürü Zvonko Markovski, "Kadino daki güneş enerji santrali 10,2 kW lık kapasitesiyle Makedonya da türünün ilk örneği ve iki yıldır faaliyette. Elektrik, ayrı bir elektrik sayacı yoluyla EVN Macedonia firmasına naklediliyor." dedi.

 

50 kW kapasiteye sahip benzer bir santral geçen ay Radovis te çalışmaya başlarken, iki tane de Ohrid yakınlarındaki Belcista da da inşa ediliyor.

 

Markovski SETimes a verdiği demeçte, "Her ikisi de Üsküp yakınında yer alan Bunarcık serbest ekonomi bölgesi ve Sonje de güneş santralleri kurmaya başladık." dedi.

 

Makedon elektrik üreticisi ELEM de ülkenin ithalata bağımlılığını azaltmanın bir yolu olarak rüzgar gücünden yararlanma yolunda adımlar atıyor.

 

Şirket sözcüsü Mirce Kotevski SETimes a verdiği demeçte, "ELEM Lukovo Pole deki rezervuarı ve Boshkov Most taki hidroelektrik santralini inşa etmeye aktif şekilde hazırlanıyor ve altı mevcut hidroelektrik santralini yeniden canlandırma üzerinde de çalışmalara çoktan başladık." diyerek şöyle devam etti: "Ayrıca, Bogdanci yakınlarında yenilenebilir enerji kaynaklarının payında kesinlikle bir artış meydana getirecek bir rüzgar parkı inşa etmeye de hazırlanıyoruz."

 

Bogdanci rüzgar santralleri Almanya dan alınan 33 milyon avroluk bir krediyle inşa edilecek ve proje Makedonya nın Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Stratejisine uygun şekilde yürütülüyor.

 

Başbakan Yardımcısı Zoran Stavrevski, Alman hükümetinin ihtiyaç duyulan 75 metre avronun 32,9 milyon avroluk kısmını sağlayarak Bogdanci deki rüzgar santrallerinin finansmanına yardım etmekte olduğunu söyledi. İleride hükümet, bu tür santrallerin yılda 100 gigawatt saat enerji sağlamasını öngörüyor.

 

Stavrevski, "Bu proje hazır ve -gelecek yılın ilk yarısında- gerçekleşmesine ilişkin anlaşmaları kesinleştirmeyi bekliyoruz." dedi.

 

Üsküp Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Almanya nın güneş enerjisi derneğinin işbirliğiyle bir Yenilenebilir Enerji Fakültesi -Makedonya nın bu tür ilk eğitim kurumu- açtı.

 

Ülkenin elektrik ihtiyacı her yıl %4 oranında artıyor. Ülke her yıl, elektriğe 38 milyon avro, petrole 75 milyo avro olmak üzere enerji ithalatına toplam 113 milyon avro harcıyor.

 

Southeast European Times için Üsküp ten Misko Taleski nin haberi

www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/tr/homepage / 08 Aralık 2010

 -.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR