Dika`ya Çevreye Dost, "Akıllı Hizmet Binası"

Merkezi Mardin`de bulunan Dicle Kalkınma Ajansı`na (DİKA) gerçekleştirilen ihaleyi kazanan firma tarafından merkez Artuklu ilçesinde yüzde 100 çevre dostu olan akıllı hizmet binası yapılacak.

 

DİKA merkezindeki törende, "Ana Hizmet Binası İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi" ihalesini alan Murat Oruç Mühendislik Müteahhitlik Taahhüt ve Müşavirlik İşleri ortak girişimi adına Murat Oruç ve Muzaffer Oruç ile Genel Sekreter Tabip Gülbay tarafından sözleşme imzalandı.

 

Gülbay, burada yaptığı açıklamada, inşaatın merkez Artuklu ilçesindeki Yenişehir Mahallesinde Orman Fidanlık Müdürlüğü altındaki toplam 12 bin 314 metrekare alan üzerine 8 milyon 474 bin lira bütçe ile yapılacağını söyledi.

 

Sözleşme gereği 15 ayda bitirilmesi gereken inşaatın ihale yüklenicileri tarafından 9 ayda bitirilmesinin planlandığını ifade eden Gülbay, "Hizmet binası yüzde 100 çevre dostu olacak. Yağmur ve atık suların arıtılarak bir depoda toplanması ve sonrasında toplanan atık suyun bahçe sulaması ve rezervuar sularında kullanılması öngörülüyor. Bina, ısı geri kazanımlı klima santralleri, gün ışığına duyarlı aydınlık azaldığında devreye giren enerji verimli otomasyon sistemi, güneş enerjili çevre aydınlatmaları ile sürdürülebilir mimarinin ülkemizdeki ender örneklerinden biri olacaktır" diye konuştu.

 

Enerjisini kendisi üretecek

Gülbay, projede, binada kullanılan enerjinin verimli olması, binanın çevre ile dost olması, iklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması, soğutulması, su kaynaklarının verimli kullanılması, doğa ile uyumlu bir tasarıma sahip olması gibi özelliklerin yer aldığına işaret ederek, hizmet binasının, "akıllı bina" diye tabir edilen teknolojik ve çevre dostu bir yapı ile çevreci bir kimliğe sahip olacağını kaydetti.

 

Bina için işletme maliyetlerini düşürecek tasarımlar yapılarak, yapının değerine katkı sunulacağını dile getiren Gülbay, şöyle dedi:

 

"Dış cephede kullanılacak, `Double Fassade` sistemi ile ofisin havalandırmasında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacak. Böylece yapıdaki toplam enerji tasarrufu yüzde 65`e ulaşacak. Ofis çatısında yer alacak kristalize fotovoltaik güneş pilleri ve merdiven evi üzerinde yer alacak sıcak su üreten güneş kolektörleri sayesinde bina enerjisinin bir kısmını kendisi üretecek." Diyarbakır (AA)

www.haberler.com

25.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR