AB`de `ülkeler, enerji teşviklerini kendi topraklarıyla sınırlayabilir` kararı

Avrupa Adalet Divanı, AB üyesi ülkelerin yenilenebilir enerjiye destek programlarını kendi topraklarıyla sınırlandırabileceği yönünde karar verdi.

 

Dava, İsveç`in kendi sınırları içinde sunduğu sübvansiyonları Aland adalarında sunmaması üzerine açılmıştı. Aland, Finlandiya`ya ait olmasına rağmen İsveç`in elektrik şebekesine bağlı ve bölge halkı da İsveççe konuşuyor.

 

Bölgede faaliyet gösteren bir enerji şirketi, İsveç`in kararının malların serbest dolaşımı ilkesine karşı çıktığı gerekçesiyle dava açmış, dosya 2012`de Adalet Divanı`na taşınmıştı.

 

Adalet Divanı, AB kanunlarının güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına sağlanan sübvansiyonların ve teşviklerin, başka bir AB ülkesinde enerji üretimini desteklemek için kullanılmasını şart koşmadığı yönünde karar verdi.

 

Avrupa Komisyonu, yeşil enerjiye verilen sübvansiyonları AB içinde uyuma sokmaya çalışıyor.

 

Adalet Divanı`ndan çıkan karar, yenilenebilir enerjiye sağladığı sübvansiyonlar sebebiyle Avrupa Komisyonu ile anlaşmazlık yaşayan Almanya`nın da elini güçlendirecek.

 

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, `Avrupa Adalet Divanı, Avrupa`da yenilenebilir enerjiye desteğin devamına ilişkin açık bir mesaj verdi` dedi.

www.euractiv.com.tr / enerji

01 Temmuz 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR