`Çantacı`ya fırsat yok

Yenilenebilir enerji lisans süreleri dolmasına rağmen yatırım yükümlülüklerini yerine getirmeyen `çantacı` yatırımcıların lisansları iptal ediliyor. EPDK Başkanı Yılmaz, `İptali önlemek isteyenlerle ilgilenmiyoruz. Süresi dolanları iptal ediyoruz` dedi.

 

Türkiye`nin büyümesine yönelik yatırımlara yön verilirken, bu yatırımları çıkarları için fırsata dönüştürmeye çalışan çevrelerle de mücadele sürüyor. Hidroelektrik, rüzgar gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının geliştirilmesi için lisans alan ancak, 2 Mayıs 2014`e kadar verilen sürede yükümlülüğünü yerine getirmeyen `çantacı` yatırımcıların lisans süreleri uzatılmayacak. Bu lisanslar, gerçek yatırımcılara verilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz Yeni Şafak`a yaptığı açıklamada, `TBMM`deki yasa tasarısının beklenmesi yönündeki taleplere kulak tıkıyoruz. İptali önlemek isteyenlerle ilgilenmiyoruz. Süresi dolanları iptal ediyoruz. Kanun çıkacağı için bekletme yapmıyoruz` dedi.

 

296 PROJEYE 1 YIL DAHA

Benzer bir mücadelede, 2023`e kadar yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilmesi beklenen 30 bin MVA gücündeki yatırımlarla ilgili verilen lisanslarda ortaya çıktı. EPDK söz konusu yatırımlar kapsamındaki 496 adet toplam kurulu gücü 23 bin MVA olan projelerle ilgili 2 Mayıs 2014`e kadar yükümlülüklerin uygulanması şartı getirmişti. Ancak, bu projelerin 296`sı, bürokratik nedenlerden dolayı yükümlülüğünü yerine getiremeyen yatırımları kapsıyor. EPDK, bunların lisans sürelerini `mücbir` sebep nedeniyle bir yıl uzatmayı hedefliyor.

 

MİLLETVEKİLLERİNE BASKI

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu milletvekilleri üzerinde lisans sürelerinin de uzatılması için baskı kuran bu `çantacılara` ise EPDK fırsat vermiyor. Kurum, 200`ü bulan projenin ruhsatla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirleyerek iptal işlemlerine başladı.

 

Enerji lisansları gerçek yatırımcıya devredilmeli

Ak Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Mustafa Öztürk de komisyonda bulunan 939 sayılı tasarıyla ilgili bilgi toplandığını söyledi. Mücbir bir sebepten ya da bürokratik bir sebepten dolayı aldığı ruhsatın gereği olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen lisans sahiplerinin sürelerinin uzatılması konusundaki yetkinin EPDK`da olduğunu kaydeden Öztürk, `çantacı` yatırımcıların lisanslarının iptal edilerek, bunların gerçek yatırımcılara verilmesinin gerektiğini söyledi.

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

http://yenisafak.com.tr / ekonomi

11.07.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR