TRAKYA DOĞALKAYNAKLARI VE ENERJİ DERNEĞİ BAŞKANI ERKİN : "ENERJİYİ EN TASARRUFLU ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ"

Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, Kendi milli enerji kaynaklarımızı en verimli kullanacak projeleri hayata geçirip, enerjiyi en tasarruflu kullanmalıyız dedi.

 

Erkin, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın en önemli konusu olan enerjinin, insan hareketinde ve günlük yaşantısında önemli yer tuttuğu belirtti.

 

Enerji verimliliğin önemini anlatmak amacıyla 11 - 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Verimliliği Haftası nın kutlandığını anımsatan Erkin, şöyle devam etti : Kendi milli enerji kaynaklarımızı en verimli kullanacak projeleri hayata geçirip, enerjiyi en tasarruflu kullanmalıyız. Trakya bölgemiz ve Edirne ilimizin zengin linyit rezervlerini ıslah ederek ucuz enerji kullanacak şekilde teknolojik imkanlar kullanıcılara sunulmalıdır. ALTERNATİF enerji kaynakları açısından da yeterli olan bölgemizde özellikle tarımsal sulama da bu kaynakları kullanmamızda büyük fayda vardır. Doğal gaz bağımlısı haline getirilen ülkemizde 1000 metre küp gaz 400 dolara kullanılırken, Amerika da, Ukrayna da 150 dolara kullanılmaktadır. 2009 yılında 220 milyar kilovat saat elektrik enerjisi kullanılan ülkemizde bu enerjinin yüzde 52 si doğal gaz santrallarından üretilmektedir. Halbuki kendi öz kaynaklarımızdan daha fazla yararlansak enerjimizi daha ucuz kullanmamız mümkün olabilecektir.

    

ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ AÇIĞINI

Ucuz olduğu sürece doğal gaz ve diğer yakıtların tercih edilecek yakıtlar olduğunu bildiren Erkin, şunları kaydetti : İnsanlarımızı enerji konusunda bilinçlendirerek ve yerli kaynaklarımızı da en teknolojik imkanlarla değerlendirip, kullanıma sunmamız enerji tüketimimiz ve refah açısından çok önemlidir. Gelişen ülkemizin her yıl yüzde 10 artan elektrik enerji ihtiyacı açığını kapatmak için 20 milyar kilovat saatlik yatırım yapması gerekmektedir. Enerjiyi tasarruflu kullandığımız takdirde bu oran yarıya düşecek ve bir Keban barajı karımız olacaktır. Bu açıdan başta kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve tüm insanlarımızın enerji kullanımı konusunda hassas olmaları geleceğimiz açısından çok önemlidir.

www.trakyanethaber.com / Edirne / 11.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR