"Uzak Enerji"

Uzak, şebeke harici enerji sistemlerinin birçok örneği mevcuttur. Örnek olarak, deprem veya başka bir felaket anında ilgili bölgeye bırakılabilen güneş enerjili taşınabilir klinik bulunmaktadır. Yaralanma ve hastalıklara acil müdahale için kullanılan komple bir mini kliniktir. Bu klinik bir helikopter ya da uçaktan güvenli olarak atılabilecek şekilde paketlenmiştir. Özellikle yollar, demiryolları ve pistlerin kullanılamaz hale geldiği durumlarda çok işe yarar.

 

Paket düştüğünde doktorlar ve asistanları kurabilir. Açılarak bir çadıra dönüşür. İçinde ilaç ve tıbbi örnekler için küçük soğutma sistemleri barındırabilir. Ayrıca küçük bir ameliyat masası ve diğer bazı cihazlar ve ilk yardım ve diğer tedaviler için kullanılabilecek taşınabilir mobilyalar barındırabilir.

 

Çadırın tamamı katlanabilir, dayanıklı güneş panelleriyle donatılabilir. Ayrıca kolayca kurulabilen küçük bir rüzgar enerjisi sistemi de içerebilir. Klinik akıntılı küçük bir nehrin yanına kurulursa, küçük hidroelektrik sistemi nehre atılarak aydınlatma, cihazlar, vb. için hemen elektrik sağlanabilir. Uygun şartlar olduğunda bu küçük klinik güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerjisini bir arada kullanan hibrit bir uzak enerji sistemine dönüşebilir. Ayrıca güneş ve rüzgar olmadığı zamanlarda haberleşme ve tıbbi cihazları çalıştırmak için pil kullanılabilir.

 

Acil bir durum meydana geldiğinde şebekeler bir süreliğine çalışmayabilir. Bu tür şebeke harici sistemler şehir, kasaba ve köylerde de kullanılabilir. Bu tür şebeke harici sistemler okullarda kullanılabilir. Asker ve polis için bu tarz sistemlerin acil durumlarda veya uzak bölgelerde hareketli olmaları gerektiğinde çok çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır.

 

Ailece yapılan kamp gezilerinde de bu tarz sistemler kullanılabilir. Dağlarda ya da uzak bir kıyı bölgesinde yapılan kampa küçük güneş enerjisi sistemi götürmek kampı hem daha konforlu hem de daha güvenli hale getirir. Ebeveynler manzaranın keyfini çıkararak sohbet ederken, çocuklar da en sevdiği dizileri izleyebilir.

 

Bu tarz sistemler iletişim için de kullanılabilir... Tekneler, balıkçılar, kamyon şoförleri, mülteci kampları, küçük köyler bu küçük, şebeke harici sistemleri kullanabilir. Uzun gaz ve petrol boru hatlarında da acil durumlarda haberleşme ve güvenlik kontrol sistemleri için yedek enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

 

Tüm enerji sistemleri büyük şebekelerin ve altyapı sistemlerinin bir parçası değildir. Bazen bu tür büyük sistem imkansız olur. Bazen olaylar hayat kurtarmak ve insanların güvenliğini sağlamak için çok hızlı hareket etmeyi gerektirir. Günümüzdeki daha büyük daha iyidir enerji sistemlerinde bile acil durumlar için yedek sistemler olmalıdır. Küçük sistemler ayrıca eğlence, ulaşım, iletişim için aileler, şirketler, hükumetler, ordu, polis, itfaiye vb. tarafından kullanılabilir.

 

Enerji sistemleri çeşitli boyutlarda ve çok çeşitli kullanıma sahip olarak bulunmaktadır. Daha esnek düşünmemiz gerekir. Bazı şeyler olur. Dr. Paul Sullivan

www.turkiyegazetesi.com.tr

18 Temmuz 2014

 

-.-

 

Uzak Enerji : Stand-Alone / Off-Grid / Back-Up / Island Energy / Solar Power System

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR