İşte muhteşem 9 stadımız …

Türkiye Futbol Federasyonu, 2016 UEFA Avrupa Şampiyonası adaylık dosyasını UEFA ya teslim etti. UEFA teslim edilen dosyanın içerisinde varolan statların yapılacak revizyondan sonraki halleri ve yeni yapılması planlanan statların projeleri de yer aldı.

 

Türk Telekom Arena, Kayseri Kadir Has Stadı, İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara da yapılacak yeni statlar da şampiyonaya hazır hale getirilecek.

 

İşte Futbol Federasyonu nun aday statları ...

ANKARA

Yeni Ankara Stadyumu mevcut stadın yerini alarak, batısındaki yeni tamamlanan basketbol salonu ve güneyindeki Gençlik Parkı`yla tam bir spor ve faaliyet alanı haline gelecek. Stat, tarihi şehir merkezine birkaç dakikalık uzaklığı, yürüme mesafesindeki tren istasyonu ve birçok karayolundan sağlanabilecek kolay ulaşımıyla oldukça merkezi bir konumda olacak. Çarpık bir küp şeklinde olacak stat, estetik ve işlevsellik açısından şehrin yapısına oldukça uygun bir yapıda olacak. Dışı ise, Türk mozaik sanatının ve mimarisinin esintilerini taşıyan geometrik şekillerle kaplanarak son halini alacak. Net 41,000 kişilik seyirci kapasitesiyle Türkiye`nin başkentinin kalbinde yer alacak stat, ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu`nu tarafından eğitim merkezi olarak da hizmet verecek.

 

KONYA

Yeni Konya Stadı, içinde yeni bir çok amaçlı spor salonunu, bir atletizm stadyumunu, bir bisiklet yarış pistini ve farklı spor alanlarını barındıran büyük bir kompleksin bir parçası olarak inşa edilecek. 40 hektarlık bir alana yayılacak ve şehrin 8 km kuzeyinde kurulacak stadyum ve Spor Parkı`nın etrafı, yapımı devam etmekte olan yeni bir yerleşim alanıyla çevrelenecek. Yeni stadyumun tasarımı Konya bölgesine, tarihine, geleneklerine ve halkına bir saygı göstergesi; Semazenlerin Dansı`nın (Sema Gösterisi) bir alegorisi olarak ve Konya`nın Bisiklet Şehri unvanı göz önüne alınarak yapıldı. Dalgalanan çember şeklindeki tribünler Semazenler`in dansını andırırken, stadın üstü ise Bisiklet Tekerleği şeklinde bir tasarıma sahip olacak. Bütün bu özelliklerin bir araya gelmesiyle oluşan benzersiz atmosfer, yeni stadı, özellikle de geceleri, Konya şehrinin simgesi haline getirecek. Yapılacak olan bu çok amaçlı stadyumda ayrıca fitness ve fizyoterapi merkezleriyle beraber çeşitli mağazalar da yer alacak. VIP bölümü hem restoran hem de kiralanabilir etkinlik alanı olarak kullanılabilecek. Ayrıca kuzey ve güney tribünlerinin tasarımı da özel dinlenme alanları ve açık hava bahçeleri haline getirilmeye izin verecek şekilde yapılacak. Konya`daki konaklama projeleri kapsamında, Spor Parkı içerisinde yapılacak birçok yapı, UEFA Euro 2016 sonrasında yurt ve konut olarak kullanılacak şekilde inşa edilecek. Mevcut tren hattı yeni yapılacak Spor Parkı`na kadar uzatılarak, stadyumdan şehir merkezine ulaşım süresi 15 dakikaya indirilecek. Ek otobüs hatları da gerektiğinde devreye girerek ALTERNATİF bir hızlı ulaşım kaynağı olarak kullanılabilecek.

 

KAYSERİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Kayserispor`un maçlarını oynadığı Kayseri Kadir Has Stadyumu 2009 yılının başında kapılarını açtı. UEFA Euro 2016 yönetmeliğine ve turnuvanın gereksinimlerine göre yenilenen Kayseri Kadir Has Stadyumu`nda görüş açısı tüm koltuklar için ideal değerine getirilecek, VIP alanları genişletilecek, medya tesisleri güncel hale getirilecek ve umumi tuvaletlerde iyileştirmeler yapılacak. Stat, futbol ve konaklamaya yaptığı katkıların yanında, turnuva sonrasında Kayserispor SK`nın kullanacağı kulüp ofisleri, bir futbol müzesi ve taraftar mağazası, bir spor merkezi ve TFF Anadolu Eğitim ve Spor Merkezi gibi tesisleri de şehre miras bırakacak. Yerel yönetim ayrıca stadyumu ve çevresini, Atatürk Atletizm Spor Merkezi`yle iş birliğine giderek (Kayseri Üniversitesi`yle birlikte) bir spor merkezi haline getirmeyi, VIP seviyesinde kongrelerin gerçekleştirebileceği bir kongre ve iş merkeziyle, resmi ziyafetlerin verilebileceği tesislere sahip bir spor oteli yapmayı hedefliyor. Mevcut toplu taşıma ağlarıyla şehir merkezine, havaalanına ve taraftar alanlarına ulaşımı oldukça rahat olan stadın, 2014 yılına kadar yapılacak yeni projelerle geliştirilecek otobüs ve tramvay hatlarıyla ulaşım olanakları daha zengin ve rahat bir hale getirecek.

 

TÜRK TELEKOM ARENA İSTANBUL

İnşasına 2009 yılında başlanan, İstanbul`un merkezine çok yakın bir konumda olan ve 2010 yılının Ekim ayında tamamlanması planlanan Türk Telekom Arena, çok az bir çalışmayla UEFA EURO 2016 stadyum kriterlerine uygun olarak net 50,000 seyirci kapasitesine getirilebilecek. Açılabilir tavan, enerji tasarrufu sağlamak için tamamen güneş panelleriyle kaplanacak. Yüksek verimlilikli bir jeneratörle de stadın ve çevresindeki tesislerin güç ve ısıtma ihtiyaçları giderilerek, ekonomik ve çevresel olarak önemli bir fayda sağlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin test sürüşlerini başlattığı ve iki ay içinde açılması planlanan yeni metro hattı da stadyuma ulaşımı oldukça rahat bir hale getirecek. Stat tamamlanmasının ardından, uluslararası başarılara sahip İstanbul takımı Galatasaray`ın maçlarına da ev sahipliği yapacak.

 

İZMİR

Yeni İzmir Stadyumu, diğer adıyla Ege`nin Gözbebeği, İzmir Körfezi`nin kuzeyindeki bir tepenin üzerine inşa edilerek, Ege kıyısında bir fener gibi parlayacak. Stadın mimarisi ise, bu topraklarda bin yıllık bir tarihi olan Helen ve Roma mimarisinin tarihi dokusunun etkisiyle şekillendirilecek. Minimum 40,000 koltuk kapasiteli olacak olan stadyumun eğimli camla kaplı dış cephesi ve temeli, tarihi Roma arenaları gibi görünürken, üstü ise Helenistik bir amfi tiyatronun modern bir yorumu olacak. Üst kısmı güneye doğru açık bir at nalı şeklinde olacak stat, ziyaretçilerine, körfezden harika bir şehir manzarası sunacak. Tarihi dokusuyla İzmir için bir simge olacak Yeni İzmir Stadyumu, çevresinde restoranlar, kafeler, bistrolar, iş merkezleri ve resepsiyon alanlarının bulunacağı ve insanların 24 saat vakit geçirebileceği bir tesis olarak İzmir halkına ve ziyaretçilerine sunulacak. Deniz ve otobüs ulaşımının yanında yeni yapılacak olan tramvay hattı ve karayolları da, stat ve şehir merkezi arasındaki ulaşımı çok rahat ve kolay bir hale getirecek.

 

ESKİŞEHİR

Yeni Eskişehir Stadyumu yeni sporların, ekonominin ve Eskişehir`in kuzeyinde yapılması planlanan yeni üniversite alanının gelişiminin en büyük öncüsü olacak. Eskişehir`in ünlü ve benzersiz Lületaşı (Manyezit), çevre üzerinde önemli bir etki bıraktığı gibi stadyumun dış cephesine de ilham kaynağı olacak. Stadyumun iç duvarlarının bir kısmı ise maksimum saydamlığı sağlamak ve stadın gece de yaşayan bir karakter olduğunun vurgulanması için serigrafik camdan yapılacak. Yapımı planlanan yeni tramvay hattı Yeni Eskişehir Stadyumu`nu şehir merkezine, havaalanına ve üniversiteye bağlayarak ulaşımı rahat bir hale getirecek. Bu yeni toplu taşıma yolu sayesinde yeni sporların, iş alanlarının ve olanaklarının gelişiminin hızlanması büyük bir ivme kazanacak. Şehri çevreleyecek olan yeni otoban da stadın güneyinden geçerek mükemmel bir ulaşım olanağı sağlayacak.

 

ANTALYA

Şehrin kuzeydoğusunda, Antalya Uluslararası Havaalanı`nın yanına yapılması planlanan Yeni Antalya Stadyumu, inşa edileceği bu yeni bölgenin ve çevresinin cazibe merkezi olacak. Akdeniz deniz kabuğu şeklinde, benzersiz ve sembolik bir yapıda tasarlanan Yeni Antalya Stadyumu, şehre tepeden bakacak olan konumuyla, Akdeniz Riviera`sının simgesi olacak. Stadyumun yanına yapılacak futbol sahası, eğitim merkezi ve Türkiye Futbol Federasyonu futbol akademisi olarak kullanılacak. Saha ayrıca, milli takımların ve sezon arası kampları için Antalya`ya gelen Avrupa futbol kulüplerinin kamp yapması için de kullanılabilecek. Farklı ulaşım yollarıyla şehir merkezinden kolay bir şekilde ulaşılabilecek olan stadyum, havaalanına da tramvayla 5 dakikalık uzaklıkta olacak.

 

BURSA

Yeni Bursa Stadı, Bursa`nın merkezindeki Kültür Park`ın bir parçası olarak inşa edilecek. Mevcut Bursa stadyumu ve çevresindeki binalar tamamen yıkılarak, yeni Bursa Stadyumu`nun aynı bölgeye yapılabilmesi için gerekli alan açılacak. 30.000 kişilik stadyum ve etrafında kafeteryaların bulunacağı alanın üstü, güneş ışığının yumuşak bir şekilde iç mekana girmesini sağlayacak altıgenlerden oluşan bir tavanla kapatılacak. Bu altıgen tavan ise Bursa`nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Bursa Yeşil Cami`nin İslami mimarisinden esinlenerek hayata geçirilecek. Tüm bu özelliklerinin yanında, stat sadece bir spor alanı değil, şehrin kalbinde halkı bir araya getirecek yeni bir kompleks olacak. Stadyumdan ve etrafını çevreleyen parktan metro, tramvay ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarına kolay erişimin yanında, şehir merkezine yürüme mesafesindeki konumu da stadın en büyük avantajlarından biri olacak. Bölgede yapılacak bütün çalışmalar, Bursa`nın yaşam kalitesini yükseltecek kalıcı bir gelişime olanak sağlayacak.

 

OLMİPİYAT STADI

1995 yılında açılan Atatürk Olimpiyat Stadı, Türkiye`nin en büyük stadıdır. UEFA`nın Elit stadyumları arasında olan stat, 2005 yılındaki, Liverpool FC ile AC Milan arasında oynanan unutulmaz Şampiyonlar Ligi Finali`ne ev sahipliği yapmıştır. Stadın net seyirci kapasitesini 60.000`in üzerine çıkarmak ve diğer gereklilikleri sağlamak için statta büyük değişikler yapılarak, seyircilerin Euro 2016`nın açılış maçının, final maçının ve oynanacak diğer 6 maçın keyfini dünyanın en büyük kapalı tribününe sahip stadında çıkarması için kapasite 90,000`in üzerine çıkarılacak. Net ve brüt kapasiteyi sırasıyla 81,000 ve 90,000`in üzerine çıkarmak için zemin 2.15 metre alçaltılacak. VIP davetlilerin ve medyanın daha rahat ağırlanabilmesi için, 3. ve 4. seviye VIP alanları genişletilecek. Ayrıca, batı tribününe 12, doğu tribününe de 32 yeni loca eklenelerek loca kapasitesi 80`e çıkarılacak. Yenilenmiş haliyle Türk Futbolunun en önemli stadı halini alacak Atatürk Olimpiyat Stadı, gelecekte Türk Milli Takımı`nın oynayacağı maçların yanında, Türkiye Kupası Finali ve Süper Kupa Finali gibi önemli maçlara da TFF`nin organizasyonluğunda ev sahipliği yapacak. www.haber50.com / 16 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR