Uzaktan izlenebilen güneş enerjili sulama sistemi geliştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersan Kabalcı, internet ortamında anlık veri kontrolü yapılabilen güneş enerjili sulama sistemi geliştirdi.

 

Kabalcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye, bölgede patates üreticileri ve çiftçilerin yaşadığı enerji kaynaklı sulama problemlerini gidermek amacıyla başladıklarını söyledi.

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, `Uzaktan Erişimli Güneş Enerjili Sulama Sistemi"nin, geliştirilen ölçüm ve bağlantı sistemleri ile alanında ilk olma özelliği taşıdığını aktaran Kabalcı, "Bölgemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarından özellikle güneş enerjisinden yararlanarak sulama sistemlerinin beslenebileceğini ve bu enerji türünün verimli bir şekilde kullanılabileceğini göstermek istedik" dedi.

 

Anlık veriler internet ortamında görülebiliyor

Geliştirilen sistemle olası arızaları anında tespit edebildiklerini aktaran Kabalcı, şunları kaydetti: "2013`de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduğum projeyi yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından tamamladım. Proje kapsamında bir evin ve sulama sisteminin tamamının enerji ihtiyacını karşılayabilecek güneş enerjili bir sistemi uzaktan izlemeli, anlık verileri kontrol edebilecek şekilde kurdum. Sistemi çalıştırmak için öncelikle internet ortamından kiraladım. Daha sonra www.uzak.kaben.com.tr adresinden kullanıcı adı ve şifre ile sisteme girerek her 2 saniyede bir güneş paneli, akü, invertör çıkışı ile priz ve ışıma değerlerini anlık olarak ekranda görebiliyorum. Bu sayede olası arıza durumlarında zamanında müdahale edebiliyorum."

 

Sistem 5 yılda kendini amorti ediyor

Kabalcı, sistemle bir su pompasının doğrudan güneş enerji sistemiyle beslendiğini, pompanın çalışmadığı sürelerde de üretilen enerjinin evin elektriğini 5 gün boyunca karşılayabilecek düzeyde olduğunu kaydetti.

 

Kullandığı güneş enerjisi panelleriyle enerji dönüşüm sistemleri, invertör ve konvektörlerin ithal ürünlerden oluştuğunu belirten Kabalcı, "Projeyle, 8 güneş enerji paneli ile 10 KW`lık bir enerji depolama sistemi yaklaşık 20 bin liraya yapılabiliyor. Yerli ürünler geliştirildikçe bu fiyat yarı yarıya düşebilir. Yapılan sistem 5 yılda kendini amorti edebilecek" diye konuştu.

 

Sistemi geliştirerek, elektrik panosunu ve sulama panelini internet ortamında uzaktan erişimle açıp kapamayı amaçladığını ifade eden Kabalcı, "Sistem içerisinde kullanılan ölçüm ve kalibrasyon bağlantı birimlerini tümleşik bir sistem haline getirerek patent başvurusunu yapacağım. Bu çalışma ile elde edilen bilgi ve verileri uluslararası yayınlarla da paylaşacağım" dedi. MURAT KAYA (AA)

www.timeturk.com

20.07.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR