ABD`de güneşten elektrik 5 cent/kWh

Amerika Birleşik Devletleri`nde (ABD) güneş enerjisinden üretilen elektriğin fiyatı 5 cent seviyesine düştü. bu da 2009`dan bu yana yüzde 70`lik bir düşüş anlamına geliyor.

 

Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) ABD`de güneş enerjisinden üretilen elektriğin fiyatları üzerine bir çalışma yaptı. Çalışmaa göre, güneş elektriği tarihin en düşük seviyelerine geriledi.

 

Araştırmanın bulgularına göre güneş enerjisi santrallerinde bir yandan kurulum maliyetleri düşerken, bir yandan da bu tesislerin verimliliği yükseliyor.

 

Bu nedenle, proje geliştiriciler ülkede güneş elektriğine sağlanan teşvikler sona ermeden önce projelerini hayata geçirme kaygısında. Bu süre içinde ortalama PPA fiyatları 5 $cent/kWh`a kadar düştü.

 

ABD`de halen teşvik programı (ITC Teşviki - Investment Tax Credit) kapsamında GES`lerin kurulum maliyetinin %30’u karşılanıyor.

 

Bu oran 2017 yıllından sonra yüzde 10 seviyesine indirilecek. 2014 yılında elektriğin ortalama toptan satış fiyatı bölgelere göre 3-6 $cent/kWh çıvarındaydı.

 

Berkelay Labs’ın raporunda öne çıkan diğer bazı sonuçlar ise şöyle:

 

- Fotovoltaik proje maliyetleri 2009 yıllına göre yarı yarıya düştü. 2009 yılında 6.3 $/Wp`dan 2014 yıllında 3,1 $/Wp`a düşen rakamlar bazı projelerde 2 $/Wp seviyesini bile gördü.

 

- Yeni GES’ler daha verimli: 2013 yıllında kurulan GES’lerin 2014 yıllında AC çıkışı tarafında ortalama güç faktörü % 29,4 ile 2011/2012 yıllarında kurulan sistemlerden çok daha verimliydi. 2014 yıllında ölçülen 2011/2012 yıllarında kurulan sistemlerin güç faktörü % 24,5 ile % 26,3 arasındaydı. Verimliliğin yükselme nedenlerinden biri, mekan seçimi. Üretimi artırma kaygısı, yeni projelerin daha verimli sahalarda kurulmasına yol açtı. Bir diğer neden ise kurulan sistemlerin güneş takip sistemlerine sahip olması.

 

GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE PPA FİYATLARI DİP YAPTI

- Yukarıda belirtilen gelişmelerden dolayı PPA ((İkili anlaşma) fiyatların, kWh başına 5 $cent ve daha düşük, o kadar düşmesine yardımcı olmuştur.

 

ABD nin yüksek güneş verimi olan güney batısında düşük PPA fiyatları için yeni bir pazar oluşuyor. Bu, son zamanlardaki GES ihalelerinde de yansımasını buluyordu. Bu bölgelerdeki yüksek talepler bunun en önemli göstergesi sayılıyordu.

 

Düşen PPA fiyatları, ABD`nin güney batısının yanı sıra başka bölgelerde de güneşi rekabetçi hale getiriyor. Kısa bir süre önce Arkansas Eyaletinde ~5 $cent/kWh ve Alabama Eyaletinde ~6 $cent/kWh civarında PPA anlaşmaları yapıldığı biliniyor. Bu bölgelerde şimdiye kadar GES’ler piyasada çok önemli rol oynamıyordu.

 

GES PROJELERİ BÜYÜYOR

2014 yılı sonu ABD`de sisteme elektrik vermek için sırada beklemekte olan 45 GW Proje mevcuttu. Bu hali hazırda kurulmuş ve elektrik üreten GES sistemlerinin 5 katından daha yüksek bir rakam.

 

GES pazarının genişlemesinin işaretlerinden biri de yeni projelerin çoğunun Kaliforniya ve Güneybatı dışındaki başka bölgelere kayması. Yeni yayılma alanlarına örnek olarak Texas Eyaleti ve Güneydoğu eyaletleri gösteriliyor.

 

Bu projelerin hepsi 2017`den önce hayata getirilmese bile, teşviklerin %30’dan %10’a düşeceği 2017`den önce elektrik üretmeye başlayacakları tahmin ediliyor. Uzmanlar gelecek 15 ayda yoğun ve hızlı bir GES kurulum süreci bekliyor.

http://enerjigunlugu.net

03.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR