Avrupa Enerji Enstitüsü: Belçika, komşusunun elektriğine muhtaç olacak

Avrupa Enerji Enstitüsü (ENTSO-E) kış ayları yaklaşırken önemli açıklamalarda bulundu. ENTSO-E’nin yayınladığı raporda Belçika’nın lider enerji dağıtıcı şirketi Electrabel’in 3 nükleer santralinin eş zamanlı işlem dışı kalacağını açıklamasının ardından Belçika’nın enerji alanında durumunu `zor`` olarak tanımladı. Enstitü, Belçika’nın komşu ülkelerden elektrik ithal etmek zorunda kalacağını not etti. Belçika’da ise krizi en az zararla atlatabilmek için farklı tasarruf tedbirleri denenmeye devam ediliyor.

 

Avrupa Enerji Enstitüsü (ENTSO-E) 2014-2015 enerji raporunu açıkladı. Raporda birçok Avrupa ülkesinin kışın elektrik ithal etmek zorunda kalacağı not edilirken, Belçika’nın özel durumuna dikkat çekildi. Doel 3 ve Tihange 2 santrallerinde tespit edilen çatlaklar ve Doel 4`ün de devre dışı kalması (sabotaj yapıldığı iddia ediliyor) sonrası Belçika`nın 3 bin MW enerjiden mahrum olduğu not edildi. Raporda ayrıca Belçika`daki yenilenebilir enerji kaynaklarının bu açığı kapatmak için yeterince "güvenilir" olmadığının da altı çizildi. Raporda, başta Hollanda ve Fransa olmak üzere Belçika`nın kış boyunca Almanya, Avusturya gibi komşu ülkelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde enerji ithal etmek zorunda kalacağı ifade ediliyor.

 

ENTSO-E`nun hesaplarına göre normal bir kış yaşanması halinde 800 MW ithal elektriğe ihtiyaç duyulacak. Şiddetli bir kış yaşanması halinde ise stratejik rezervlere rağmen bu ihtiyacın 3,6 GW`a kadar çıkabileceği not ediliyor.

 

Hükümet tartışmaları yüzünden gündemdeki yerini kaybeden Black-out (elektrik kesintisi) polemikleri işlek kalan 4 santral arasında yer alan Tihange 3`te geçtiğimiz hafta çıkan yaygın sonrası tekrar alevlenmiş oldu. Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde, en yüksek kapasiteli (1.045,8 MW) reaktörü barındıran Tihange 3 santralinin de durması demek, "zor" olan durumun bir kat daha zorlaşması anlamına gelecekti. Korkulan olmadı, Salı akşam saatlerinde yapılan açıklamada yetkililer problemin çözüldüğünü ve santralin tekrar işler hale geldiğini açıkladı.

 

Yapılan açıklama vatandaşlara rahat bir nefes aldırsa da bu gelişme Belçika`nın kışın komşuya muhtaç olacağı gerçeğini değiştirmiyor. ENTSO-E`nin raporunda tek sevindirici nokta şiddetli bir kışın yaşanması halinde bile ithalat ALTERNATİFİNİN var olacağı. Yani Avrupa`nın enerji üretim kapasitesinin 2015 kışı için Belçika`nın elektrik ihtiyacını karşılayabileceği oldu. Fakat bu olumlu gelişmenin de nüanse edilmeye ihtiyacı var. Belçika hükümetinin 5 yıl ciddi tasarruf tedbirleri uygulaması gerektiği göz önünde bulundurulduğunda bu ALTERNATİF, sevindiriciliğini kısmen de olsa kaybediyor.

 

LAMPİRİS’İN ÇAĞRISINA 140 BİN VATANDAŞ KULAK VERDİ

Kesinti tartışmaları, Tihange 3 gerilimi ve yaklaşan kışla tekrar Belçika gündemindeki yerini almaya başlarken, bazı kurum ve şirketler de vatandaşı tasarrufa teşvik etmek için projeler geliştirmeye devam ediyor. Bunlardan biri olan Lampiris Elektrik Şirketi geçtiğimiz hafta Perşembe günü kısa mesaj yoluyla ulaştığı 140 bin kişiden akşam 18:00-19:30 saatleri arası elektrik tasarrufu yapmaya davet etti. Testin ardından yapılan açıklamada tasarrufun 200 MW`a kadar yükseldiği aktırılırken sonuçtan elde edilen memnuniyet ifade edildi. Yaklaşan Noel Bayramı`nda geleneksel olarak kullanılan ışıklı süslerin bu sene kullanıp kullanılamayacağı ise tartışılmaya devam ediliyor. BRÜKSEL (CİHAN)

04.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR