Yenilenebilir Enerji Çalıştayı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, enerjinin verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığını, bölgede değerlendirilmeyi bekleyen zengin doğal kaynaklar bulunduğunu söyledi.

 

İzmir İl Özel İdaresi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Balçova Termal Tesisleri`nde düzenlenen Yenilenebilir Enerji Çalıştayı başladı.

 

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Kıraç, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret ederek "Artık insanoğlunun geleceğinin bunda olduğunu görmek zorundayız" dedi.

 

Enerjinin sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmanın önemli girdilerinden biri olduğunu ifade eden Kıraç, fosil yakıtların tüketiminin hızla artmasına karşın rezervlerinin aynı ölçüde bulunmadığını anlattı.

 

Kıraç, "Çok da uzak olmayan bir gelecekte kaynakların tükeneceği tahmin ediliyor. Ayrıca fosil yakıtlar küresel iklim değişimlerine neden oluyor. ALTERNATİF enerji kaynaklarının artırılması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

 

Türkiye`nin enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunun fosil yakıt kaynaklarından sağlandığını hatırlatan Kıraç, İzmir`in jeotermal, güneş, biyoenerji ve rüzgar gibi ALTERNATİF enerji kaynakları konusunda zengin illerden biri olduğunu kaydetti.

 

Kıraç, "Bölgede değerlendirilmeyi bekleyen zengin doğal kaynaklar var. Balçova ve Narlıdere`de 34 bin 100 konut eşdeğerinde jeotermal enerji kaynağı bulunuyor. Abone sayısını artırmak için saha genişletmesi ve etüt çalışmaları yapıldı. Bunların yanı sıra Seferihisar, Çeşme ve Bergama`da da jeotermal kaynaklar var. Buralarda çeşitli projeler yürütülüyor" dedi.

 

Çalıştayda İzmir`in yenilenebilir enerji potansiyeli ortaya çıkarılarak bir yol haritası çizileceğini kaydeden Kıraç, bu yönde yapılacak çalışmaların icra makamı olarak en önemli takipçisi olacaklarını ifade etti.

İZMİR Anadolu Ajansı 26 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR