Kayagazında bir hamle de İngiltere`den

İngiltere`de Muhafazakar parti mensubu bakanlar, rüzgar ve güneş enerjisine verilen teşviklerin ekonomiyi sarstığını ve ALTERNATİF olarak kaya gazı bulmak için hidrolik çatlatmayı destekleyeceklerini ifade ediyor.

 

Global Resources Corporation Başkanı Öğütçü: "İngiltere, ekonomik maliyet sebebiyle yenilenebilir enerjiden uzaklaşıp kaya gazı üretimini artırmayı planlıyor"

 

Facts Global Energy (FGE) Uzmanı Kazokoğlu: "İngiltere`den kaya gazında hidrolik çatlatma atağı beklenebilir ama bunun İngiltere ile sınırlı kalacağı aşikar"

 

Avrupa Birliği (AB) Enerji Komisyoneri Günter Öttinger`in, kaya gazında hidrolik çatlama yöntemini yasaklayan Almanya`ya "yasağı yeniden düşün" çağrısından sonra İngiltere`den de hidrolik çatlatma yöntemini destekleyen açıklamaların yapılması, AB`nin Rus gazına bağımlılığını azaltmak için ALTERNATİF yöntemleri teşvik edebileceğini gündeme getirdi.

 

İngiltere`deki kabine değişikliğinden sonra göreve başlayan Enerji Bakanı Matthew Hancock ve Çevre Bakanı Liz Truss, yenilenebilir enerji karşıtı söylemleriyle dikkati çekiyor. Muhafazakar parti mensubu bakanlar, rüzgar ve güneş enerjisine karşı olduklarını belirterek, bunlara verilen teşviklerin ekonomiyi sarstığını ve ALTERNATİF olarak kaya gazı bulmak için hidrolik çatlatmayı destekleyeceklerini ifade ediyor.

 

AB Enerji Komisyoneri Öttinger de geçen hafta yer altı sularına zarar verdiği gerekçesiyle çatlatmayı yasaklayan Almanya`ya "yasağı yeniden düşün" çağrısında bulunmuştu. Bu gelişmeler, AB`nin Rus gazına bağımlılığını azaltmak için natif yöntemleri teşvik edebileceğini gündeme getirdi.

Londra merkezli Facts Global Energy (FGE) Uzmanı Cüneyt Kazokoğlu, İngiliz bakanların söyleminden bir Avrupa politikası çıkarmanın yanlış olacağını söyledi.

 

AB`de hidrolik çatlatmaya karşı farklı politikalar olduğunu belirten Kazokoğlu, İngiltere`deki değişimi şöyle açıkladı:

 

"Kabinede sağa doğru kayma var. Enerji Bakanı Hancock, özellikle rüzgar enerjisine verilen teşviklere karşı. Çevre Bakanı Truss`un tavrı daha katı. Kendisi eski Shell çalışanı ve yeşil enerji muhalifi, nükleer, fosil yakıt ve çatlatma taraftarı."

 

Kazokoğlu, Öttinger`in tavrının da Hristiyan Demokrat Parti kökenli olması itibariyle muhafazakar olduğunu savundu ve şöyle konuştu:

 

"AB`nin yeni komisyon başkanı Jean-Claude Juncker pek çatlatma taraftarı değil. AB`nin en büyük kaya gazı potansiyeli olarak görülen Polonya`nın jeolojik yapısından dolayı bir türlü kalkışa geçmemesi, Shell`in Ukrayna`da çatlatma denemelerinin başarısız olması ortada. Almanya`nın ise çatlatmayla çıkarabileceği gaz ancak 10 yıllık tüketimini karşılayabilir. Siyasi olarak ABD`ye daha yakın olduğu için ve yeni bakanların politikası doğrultusunda İngiltere`den çatlatma atağı beklenebilir ama bunun İngiltere ile sınırlı kalacağı aşikar. Dolayısıyla AB`nin Rusya`dan bu bağlamda bağımsızlaşma çabasına girmiş olduğu düşünmüyorum."

 

"Ekonomik maliyet yenilenebilirden uzaklaştırıyor"

Londra`daki Global Resources Corporation ve İstanbul merkezli Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü de Almanya`nın yenilenebilir enerji politikasının çok pahalı ve teşviklere dayalı olduğunu söyledi. "Bu durum ülkenin rekabet gücünü aşındırıyor ve sürdürülebilir olmaktan uzak" diyen Öğütçü, Almanya`nın son bir kaç yıldır kömür ithalatını artırarak açığı kapatmaya çalıştığını belirtti.

 

Diğer AB ülkelerinin aynı politikayı izleme lüksü ve kapasitesi olmadığını öne süren Öğütçü, "İngiltere`de özellikle okyanuslara kurulan rüzgar türbinleri çok pahalıya mal oldu. Dalga enerjisi ve benzeri yenilenebilir kaynaklar tüketiciye ağır yük bindiriyor" diye konuştu.

 

İngiltere`nin ekonomik maliyet sebebiyle yenilenebilir enerjiden uzaklaşıp kaya gazı üretimini artırmayı planladığını belirten Öğütçü, "Güneş enerjisinde de İspanya, İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan benzer sorunlar yaşadı. Ülkelerin hazineleri sağlanan ağır teşvikleri ve sübvansiyonları artık kaldıramıyor" ifadesini kullandı.

 

16,6 milyar poundluk teşvik

İngiltere Ulusal Denetim Bürosu`nun (NAO) Haziran raporuna göre, 2015 ve 2019 arasında elektrik üretmeye başlaması beklenen offshore rüzgar türbinleri ve biokütle santralleri için toplam 16,6 milyar pound teşvik verildi.

 

Ülkenin elektrik transmisyon ağı düzenleyicisi olan Ulusal Şebeke`nin (National Grid) geçen hafta yayımladığı raporda, şu anda toptan elektrik fiyatının megawatt saat başına 50 poundun altında olduğu, ancak 2035`te 100 poundun üstüne çıkabileceği belirtildi. Raporda ayrıca 2009`dan beri elektrik fiyatlarının yüzde 20 arttığına işaret edilirken, temel sebep olarak rüzgar santrallerine verilen teşvikler gösterildi.

www.dovizgazetesi.com

18.07.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR